FIZIKA SUDARA

Saša Ceci o Banožićevim tvrdnjama: ‘Ovo su preozbiljne stvari da bi se olako nabacivalo‘

Fizičar Saša Ceci

 Darko Tomas/Cropix
Ja želim upravo da struka kaže svoje i tako da fizika objasni kretanje vozila, rekao je bivši ministar Mario Banožić

Sinoćnji intervju bivšeg ministra obrane Marija Banožića na RTL televiziji, prvi nakon tragične prometne nesreće u kojoj je u studenom prošle godine poginuo 41-godišnji vozač i otac dviju djevojčica Goran Šarić, očekivano je izazvao veliku pozornost javnosti. Banožić, protiv koga je prije tri i pol tjedna podignuta optužnica za izazivanje prometne nesreće, medije je optužio da lažu. Tvrdi da nije on pretjecao te da se nije radilo baš o frontalnom sudaru. Banožić dalje tvrdi i da nije bio pijan, a njegova odvjetnica je rekla da je poginuli Šarić vozio pod utjecajem alkohola.

- Nisam ušao u sudski proces da bih ja iskrivio nešto što nije istina, ja želim upravo da struka kaže svoje i tako da fizika objasni kretanje vozila. Ne samo kretanje vozila, brzinu vozila, ali isto tako i trenutak odnosno sam kut sudara i tada će se vidjeti da su mnoge stvari izrečene, a nisu točne - rekao je između ostalog Banožić.

No prema mišljenju dva različita vještaka, iz smjera Vinkovaca prema Županji kamion se kretao brzinom od 76 kilometara na sat. Iza njega se u svom terencu vozio Mario Banožić. U jednom trenutku je počeo pretjecati kamion i kad je prešao u suprotni trak, naletio je na kombi čiji je vozač na mjestu preminuo. Kako se doznaje, kombi je išao brzinom nešto višom od 90, a Mario Banožić je vozio brzinom od oko 100 kilometara na sat. Ograničenje na toj cesti je 90 km/h, a ni Banožić ni Šarić nisu bili vezani. Kako se Banožić u svom intervjuu referira na fiziku, za komentar smo pitali fizičara dr. Sašu Cecija, jednog od vodećih popularizatora znanosti u Hrvatskoj.

- Pogledao sam izjavu gosp. Banožića, kao i neke dostupne informacije o sudaru, i bojim se da na temelju tih informacija ne mogu reći puno o tome što se točno tamo događalo. Po svjedočanstvu vozača kamiona, gosp. Banožić je pretjecao kamion. Po tvrdnjama dvaju nezavisnih (i nažalost anonimnih) vještaka, gosp. Banožić je izazvao sudar pretječući kamion.

Ostaje pitanje kako je moguće da su iza kamiona ostali tragovi kočenja ako je automobil gosp. Banožića išao u pretjecanje. No bojim se da je i to pitanje za ljude koji se profesionalno bave takvim stvarima. Ovo su preozbiljne stvari da bi se olako nabacivalo. Samo oni mogu procijeniti bi li osoba koja je ili bila umorna ili imala određenu količinu alkohola u krvi, ili oboje, možda prvo naglo zakočila (jer je, primjerice, pogrešno procijenila brzinu vozila ispred sebe) pa se gotovo u istom trenu odlučila na pretjecanje, ili je moguće da se dogodilo i nešto skroz deseto. Ja se to ne bih mogao usuditi tvrditi - rekao nam je Saša Ceci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 19:00