VELIKO OTKRIĆE

SENZACIJA U KOPRIVNICI Otkrili naselje iz brončanog doba

 Mate Piškor
Istražena je površina od 450 metara četvornih, a spomenuto arheološko istraživanje financirala je Općina Podravske Sesvete

KOPRIVNICA - Na području Ruškove grede, u blizini Podravskih Sesveta, na poljima đurđevačke Podravine arheolozi koprivničkoga Gradskog muzeja trenutačno rade na iskapanju nedavno otkrivenog naselja koje potječe iz brončanog doba, otprilike 2000 godina prije Krista.

Vrijedno arheološko nalazište, čije je otkriće potvrdilo nekoliko otpadnih jama, obrađuje se pod vodstvom kustosa koprivničkoga Gradskog muzeja Roberta Čimina, od kojega se doznaje da je otkrivena i jedna srednjovjekovna nadzemna kuća s podrumom. Prva je to takva kuća koja je istražena na području Podravine.

"Potječe iz 14. stoljeća i ima površinu oko 14 metara četvornih. Pronašli smo keramičke predmete, dva noža i ostrigu s kotačićem, koja je dokaz o konjanicima na tom području", rekao je kustos Čimin.

Istražena je površina od 450 metara četvornih, a spomenuto arheološko istraživanje financirala je Općina Podravske Sesvete.

Sljedećih tjedana, pošto obrade veći dio nalazišta, koprivnički arheolozi očekuju da će imati više detalja o tom otkriću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 08:26