OPAKA BOLEST

SENZACIONALNO Na tragu lijeka za AIDS: Otkrili kako zaustaviti razvoj virusa HIV!

Ispitivanja na životinjama će početi već iduće godine

U borbi protiv HIV-a i AIDS-a napravljen je revolucionaran korak naprijed tvrdi David Harrich s Instituta za medicinska istraživanja u Queenslandu, koji je otkrio način kako virus modificirati da bi napadao samoga sebe, što ulijeva novi optimizam u traženju lijeka za opaku bolest koja odnosi milijune života. Pojasnio je kako je uspješno izmijenio protein koji je virusu nužan za širenje i na taj način spriječio daljnji razvoj virusa, piše Slobodna Dalmacija.

- Još nikada nisam vidio ništa slično. Modificirani protein svaki put djeluje, a ako se istraživanja nastave, pri čemu treba biti svjestan prisutnosti mnogih ograničavajućih faktora, to bi moglo dovesti do razvoja lijeka protiv AIDS-a, izjavio je Harrich.

Među ostalim, pojasnio je da je modificirani protein, koji je nazvao Nullbasic, u laboratorijskim pokusima pokazao nevjerojatne sposobnosti u sprječavanju razvoja virusa, što je ohrabrujuće u borbi protiv širenja AIDS-a i liječenju osoba već zaraženih HIV-om.

Mogao bi zaraziti, ali se ne bi širio

Virus će i dalje moći zaraziti stanicu, ali se ne bi širio. Bolesnik bi i dalje bio zaražen HIV-om, jer ta nova metoda nije potpuni lijek za virus, ali bi korištenjem ovog načina liječenja virus bio u mirovanju i ne bi se razvio AIDS obrazložio je Harrich te naglasio osobito važan podatak, da bi oboljeli ovakvim načinom liječenja mogao sačuvati zdrav imunosni sustav.

Činjenica da bi samo jedan jedini protein mogao biti tako učinkovit, oboljelima bi omogućila da smanje broj lijekova koje uzimaju, bolju kvalitetu života i manje troškove liječenja, koji su sada vrtoglavo visoki. Najavio je da će ispitivanja proteina Nullbasic na životinjama početi već iduće godine, dok je njegovo korištenje na ljudima predviđeno tek za nekoliko godina, objavili su australski mediji, podsjećajući na posljednje podatke UN-a prema kojima se u 2011. godini diljem svijeta broj zaraženih HIV-om popeo na 34 milijuna, prenosi Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:16