IZRAEL

SENZACIONALNO OTKRIĆE DJEČAČIĆA (6) ZAPANJILO ARHEOLOGE Mališan je u Izralu našao pločicu staru 3500 godina

 Facebook/Israel Antiquities Authority
 

TEL AVIV - Jedan je šestogodišnji Izraelac tijekom izleta s roditeljima na jugu zemlje pronašao 3500 godina staru glinenu pločicu koju arheolozi smatraju jedinstvenom.

Obitelj je u ožujku šetala selom Re'im na jugu Izraela, kad je dječak opazio malenu četvrtastu pločicu na kojoj su izrezbarena dva lika, objavila je u ponedjeljak Izraelska uprava za starine.

Predmet su odmah odnijeli stručnjacima na procjenu.

Na pločici je prikazan vojnik u suknji s remenom kako gura golog zarobljenika čije su ruke vezane iza leđa, pojasnili su stručnjaci, dodajući da je umjetnik želio prikazati poniženje zarobljenog.

Izraelske vlasti kažu da će otkriće pridonijeti njihovim dosadašnjim istraživanjima o tisućljetnome kanaaanskom gradu Yerzi.

Kanaanci su bili narod koji se spominje u Starome zavjetu. Veliki dio njihove zemlje, zvane Kanaan, kasnije će postati poznat pod nazivom Izrael.

Kanaanci su taj dio naselili oko 2000 godine prije Krista. Živjeli su u područjima koja su, prema drevnim tekstovima vjerojatno obuhvaćala dijelove modernog Izraela, palestinskog teritorija, Libanona, Sirije i Jordana.

Six-year-old Imri Elya from Kibbutz Nirim, went on an outing last March with his parents to tour the Tel Jemmeh...

Posted by Israel Antiquities Authority on Monday, May 25, 2020

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. veljača 2023 09:07