NOVO ISTRAŽIVANJE

Senzacionalno otkriće: ‘Imamo dokaze - pčele znaju brojati, razumiju apstraktne pojmove i imaju emocije!‘

Pčele/Ilustracija

 Goran Mehkek/Cropix
Znanstvenici sada raspolažu dokazima da su pčele sposobne osjećati razna emotivna stanja

Osim što su korisne za usjeve i bioraznolikost, najnovija istraživanja pokazuju da su pčele iznimno inteligentna bića koja mogu brojati, razaznaju lica te mogu svladati jednostavnije zadatke, ali i savladati apstraktne koncepte.

To u svojoj knjizi "Um pčele" razotkriva znanstvenik i jedan od najvećih stručnjaka za pčele Lars Chittka koji se proučavanjem ovih iznimno svjesnih bića bavi posljednjih 30 godina na odjelu za bihevioralnu ekologiju u sklopu Queen Mary Sveučilišta u Londonu.

Kako prenosi britanski Guardian, znanstvenici sada raspolažu dokazima da su pčele sposobne osjećati razna emotivna stanja zbog čega čovjek ima etičku obvezu osigurati im uvjete za preživljavanje.

Prema Chittkinom mišljenju, pčele imaju emocije, mogu planirati i zamišljati stvari, međusobno se raspoznaju kao posve zasebne jedinke, a do ovog je došao nakon što je u laboratoriju istraživao ponašanje ženskih pčela radilica.

"Učimo ih međusobnom raspoznavanju na način da ih nagrađujemo šećerom svaki put kad nešto dobro naprave. Na taj ih način također učimo i da raspoznaju ljudska lica. Naprimjer, pokazujemo im nekoliko različitih ljudskih lica, no samo uz jedno od njih povezujemo nagradu u obliku šećera, i one redovito odabiru upravo to lice", kazao je Chittka te dodao da im je za svladavanje ove vještine potrebno oko dvanaest treninga.

Eksperiment s brojanjem podrazumijevao je da pčele trebaju preletjeti tri orijentira kako bi stigle do hrane, a jednom kad bi uspješno sletjele, znanstvenici bi hranu opet postavili na isto mjesto, ali bi na putu do nje ubacili veći broj orijentira.

Kad bi pčele po drugi put letjele do hrane, automatski bi sletjele nakon trećeg orijentira uvjerene da ih ovdje čeka poslastica iz čega su znanstvenici zaključili da su sposobne brojati.

Dokazano je potom i da razlikuju neke apstraktne pojmove kao što su "isto" i "različito", a u kolonijama pčela moguće je razaznati one naprednije i sposobnije, što znači da posjeduju i određenu dozu individualnosti.

Također, one jako brzo uče gledajući bolje od sebe pa se zahvaljujući činjenici da jedna pčela svlada neku vještinu, ona brzo širi cijelom kolonijom, a neke pčele pojedine vještine čak i unapređuju umjesto da ih samo kopiraju od "pčela demonstratorica". To dokazuje da pčele aktivno razmišljaju o posljedicama pojedinih akcija, a nakon simulacije napada pauka, Chittka je dokazao i da imaju osjećaje jer su se nakon tog eksperimenta počele ponašati drugačije - danima bi bile anksiozne i nervozne, što bi se pak mijenjalo čim bi primile nagradu.

Iako njegovo istraživanje još uvijek nije konačni dokaz o inteligenciji pčele i izvjesno je da će ovdje trebati još eksperimenata, Chittka je uvjeren da je riječ o osjećajnim bićima koje vrlo uspješno svladavaju vrlo teške prepreke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 10:10