GAKANJE IZ MORA

SENZACIONALNO OTKRIĆE Riješen misterij zvuka iz dubina oceana koji je sve zbunjivao 50 godina

 Wikipedia
Zvuk sličan glasanju patke snimljen u oceanu u blizini Antarktike zbunjivao je znanstvenike desetljećima

Misteriozni zvuk sličan glasanju patke snimljen u oceanu u blizini Antarktike zbunjivao je znanstvenike više od 50 godina. Najnovije znanstveno istraživanje objavljeno u časopisu Biology Letters rješava misterij.

Posade podmornica prvi puta su čule seriju ponavljajućih, pulsirajućih tonova početkom 60-ih godina. Obzirom da se zvuk u pravilnim razmacima od 3,1 sekundu ponavlja isprva su mislili da ga stvara čovjek, odnosno da dolazi sa drugih podmornica.

Neki su znanstvenici kasnije sugerirali da gakanje stvara neka riba, ali ih je zbunjivalo to što su tonovi bili vrlo visoki, izjavila je Denise Risch, pomorska biologinja iz Znanstvenog centra u Massachusettsu.

Američka biologinja i njezin znanstveni tim sakupljali su godinama snimke iz podmorja te ih analizirali. Na kraju su uspjeli otkrili da neobične zvukove proizvode patuljasti kitovi (Balaenoptera acutorostrata).

Zvukovi su se javljali sezonski i mogli su se čuti u Istočnom Weddellskom moru u blizini Antarktike, rekla je Risch za Live Science.

Napredak u istraživanju su postigli kada su na dva antarktička patuljasta kita stavili uređaje za praćenje kako bi promatrali njihovo ponašanje i kretanje. Uređaji su također imali i mikrofone.

Kada su poslušali snimke shvatili su da su odgnetnuli višeljetni misterij. Zvukovi su bili nalik patki te se mogu pripisati patuljastim kitovima.

No, to je tek početak. Znanstvenici sada žele saznati što gakanje znači na jeziku kitova i da li ih proizvode ženke ili mužjaci, ili oba spola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 05:28