NEBESKA POJAVA

Sjajni meteor osvijetlio nebo iznad Hrvatske: ‘Dobili smo brojne dojave o preletu vatrene kugle‘

Meteorska kamera na Zvjezdanom selu Mosor

 Hrvatski Astronomski Savez/
Putanja meteora je bila paralelna s obalom srednje Dalmacije, tako da bi čak i da je nešto meteorita preostalo vrlo vjerojatno završilo u moru

Sjajni meteor, koji je u subotu navečer osvijetlio nebo iznad Hrvatske, nije neuobičajena pojava, a putanja je bila paralelna s obalom srednje Dalmacije, tako da bi čak i da je nešto meteorita preostalo, vrlo vjerojatno završilo u more, objavio je u nedjelju navečer Hrvatski astronomski savez.

Sinoć su u kasnim večernjim satima dobili brojne dojave o preletu vatrene kugle negdje iznad srednje Dalmacije, a kamere Hrvatske meteorske mreže (koje rade u sklopu Globalne meteorske mreže) iz Huma, Požege, Pule, Zadra, s Jankovca te Zvjezdanog sela Mosor zabilježile su tu nebesku pojavu.

Gledano sa Zvjezdanog sela Mosor, vatrena kugla bila je sjajna poput mladog Mjeseca, dok je sa 270 kilometara udaljenog Jankovca njezin sjaj bio značajno manji.

Rezultati obrade snimaka pojašnjavaju da je pojava uzrokovana sporadičnim meteoroidom asteroidnog porijekla, koji je svoj svijetli let započeo na 91,8 kilometara visine nad tlom uz ulaznu brzinu od 20,6 kilometara u sekundi. Nakon leta od 6,8 sekundi meteor je prestao svijetliti na visini od 40,4 kilometara pri brzini od oko 5 kilometara u sekundi što ukazuje na to da nije preostalo ništa od izvornog materijala, dakle nema nikakvih mogućih meteorita, priopćio je Hrvatski astronomski savez..

Putanja meteora je bila paralelna s obalom srednje Dalmacije, tako da bi čak i da je nešto meteorita preostalo vrlo vjerojatno završilo u moru, dodaje se u priopćenju.

Ovakve pojave nisu ništa neuobičajeno, i očekujemo da će tijekom ljetnih mjeseci biti još ovakvih dojava uslijed činjenice da puno više ljudi ovih dana vrijeme večernjih i kasnih noćnih sati provodi na otvorenom, istaknuo je glavni tajnik Dorian Dorian Božičević, zaželjevši mnogo vedrih noći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 11:21