NAPUŠENI ZNANSTVENIK

SLAVNI FIZIČAR ŽELIO JE RADITI SERIJU O DROGAMA Carl Sagan cijeli je život uživao marihuanu

 NASA / CC

LOS ANGELES - Slavni astrofizičar Carl Sagan, autor kultne serije dokumentaraca ‘Kozmos,’ pokušao je još ranih devedesetih godina prošlog stoljeća potaknuti javnost na otvorenu i racionalnu raspravu o opojnim drogama. Sagan je većinu svojeg života redovito uživao marihuanu sa svojom ženom Ann Druyan, no zbog svoje uloge u NASA-i i kao televizijska persona nije se usudio javno govoriti o svojim iskustvima.

Ipak, u pismima koje je uputio Savezu za politiku droga, a koja su nedavno pohranjena u američkoj Kongresnoj knjižnici, priznao je da bi rado pokrenuo dokumentarnu seriju poput ‘Kozmosa’ u kojoj bi tražio odgovore na bitna i teška pitanja o drogama, njihovoj uporabi, njihovoj opasnosti, i načinu na koje ih društvo tretira.

- Zašto su droge prisutne u svim kulturama? Zašto se sve droge trpaju u isti koš? Što je to nemoralno u postizanju dobrog osjećaja uz pomoć molekule? Kako društvena i ekonomska nejednakost potiču ugroženije slojeve na korištenje droga? Vodi li prisustvo ogromnih količina novaca u trgovini drogama do korupcije policije, vojske, zakonodavstva, obavještajnih agencija i izvršne vlasti? Što se treba dogoditi da počnemo tražiti znanstvene odgovore umjesto ‘narodne mudrosti?’ - napisao je Sagan.

- Ne želim se praviti da znam odgovore na ta pitanja, no to su pitanja koja je bitno postaviti.

Ann Druyan otkrila je tek nakon prerane smrti ovog velikog znanstvenika, humanista i autora dokumentaraca da su ona i Sagan ‘redovito uživali marihuanu, kao što brojni parovi uživaju u čaši vina uz večeru.’ Također je otkrila i da je Sagan vjerovao kako mu je marihuana otvorila vrata mnogim znanstvenim uvidima i otkrićima.

- Marihuana nas je oboje činila kreativnijima. Stvari koje drugi ljudi smatraju jedinstvenima u Carlovom radu, i u našem zajedničkom radu, su nastale pod utjecajem perspektive koju smo dobili spoznajom kako je to biti nadrogiran, rekla je Druyan.

Saganovo pismo pohranjeno je u Kongresnoj knjižnici SAD-a. Većina postavljenih pitanja aktualna je i danas

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 01:00