HORMON SREĆE PODIVLJA

Slušanje glazbe nam pobuđuje ugodu kao hrana, seks i droga

Uživanje u omiljenoj glazbi povećalo je razinu dopamina do 9%, a kod jednog ispitanika i do 21%

ZAGREB - Glazba u našem mozgu pobuđuje isti sustav ugode i zadovoljstva kao hrana, seks i psihoaktivne droge poput kokaina i heroina, zaključak je kanadskih znanstvenika objavljen u časopisu Nature Neuroscince.

Ključ preživljavanja

- Naše istraživanje pokazuje zašto je glazba tako popularna i važna u različitim kulturama tijekom povijesti - izjavio je neuroznanstvenik dr. Robert Zatorre sa Sveučilišta McGill i jedan od voditelja istraživanja.

Kanadski znanstvenici su pokazali da slušanje omiljene glazbe, bilo da je riječ o rocku, klasici ili džezu, u našem mozgu dovodi do oslobađanja dopamina, neurotransmitera koji popularno nazivamo “hormonom sreće”.

Već dugo je poznato da dopamin, do čijeg oslobađanja dolazi kada jedemo ili vodimo ljubav, pojačava aktivnosti koje su ključne za naše preživljavanje. Studija je prvi dokaz da se slušanjem glazbe u našem mozgu oslobađa dopamin.

Nepoznat razlog

- Iz razloga koji nam još nisu poznati, glazba aktivira isti sustav u mozgu kao hrana i seks. Ona možda nije ključna za preživljavanje, ali je svakako korisna - rekao je Zattore. Pokazalo se da uživanje u glazbi kod većine sudionika u eksperimentu povećava relativnu razinu dopamina za šest do devet posto, dok je kod jednog ispitanika razina dopamina porasla za 21 posto. Omiljena hrana povećava relativnu razinu dopamina za šest posto, a kokain za 22 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 04:36