NEKONTROLIRANI IZLOV

Smatraju se kulinarskom delicijom, o njima piše i Guardian, no iz našeg Jadrana uskoro bi mogli nestati: ‘Mogla bi ih snaći sudbina trpova...‘

Stalno radimo greške vezane uz pravilnike i povlastice za vađenje morskih organizama. Imamo pravilnike koji su često nedorečeni, a usto se ne kontrolira poštuju li se, tvrdi prof. Petar Kružić

 Ivana Nobilo/Cropix
U Jadranu se može skupiti 300 kg ježinaca dnevno, što je enormno mnogo. Svako malo ronioci javljaju da ih na nekim mjestima više nema, kaže prof. Petar Kružić
U Jadranu se može skupiti 300 kg ježinaca dnevno, što je enormno mnogo. Svako malo ronioci javljaju da ih na nekim mjestima više nema, kaže prof. Petar Kružić

Morski ježinci već su neko vrijeme u samom vrhu svjetskih gastronomskih trendova. Britanski dnevnik Guardian naziva ih morskim ekvivalentom pašteti od guščje jetre: ukusno, ali ne i posve etično.

Popularnost morskih ježinaca kao kulinarske delicije na nekim lokacijama, na primjer na Siciliji, dovela ih je u opasnost od izumiranja. Pomama za njima širi se i Hrvatskom, no nastavi li njihov nedovoljno kontrolirani izlov, i nas bi mogao zadesiti isti problem vezan uz morske ježince.

- Prema Pravilniku o obavljanju gospodarskog ribolova na moru ronjenjem (NN 30/2021) zabranjeno je sakupljanje, posjedovanje, iskrcaj i stavljanje u promet morskih ježinaca čiji promjer tijela iznosi manje od pet centimetara. Prema tim propisima, takvo rješenje omogućuje sakupljanje maksimalno 300 kg ježi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 18:35