Morski ježinci već su neko vrijeme u samom vrhu svjetskih gastronomskih trendova. Britanski dnevnik Guardian naziva ih morskim ekvivalentom pašteti od guščje jetre: ukusno, ali ne i posve etično.
Popularnost morskih ježinaca kao kulinarske delicije na nekim lokacijama, na primjer na Siciliji, dovela ih je u opasnost od izumiranja. Pomama za njima širi se i Hrvatskom, no nastavi li njihov nedovoljno kontrolirani izlov, i nas bi mogao zadesiti isti problem vezan uz morske ježince.
- Prema Pravilniku o obavljanju gospodarskog ribolova na moru ronjenjem (NN 30/2021) zabranjeno je sakupljanje, posjedovanje, iskrcaj i stavljanje u promet morskih ježinaca čiji promjer tijela iznosi manje od pet centimetara. Prema tim propisima, takvo rješenje omogućuje sakupljanje maksimalno 300 kg ježi...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....