METEOROLOG DHMZ-a

‘Snijeg i u srijedu i četvrtak, a bura? Evo kada će najranije prestati puhati olujnom jačinom!‘

Prometni kolaps zbog snijega u Lici; Izidor Pelajić (u krugu)

 Robert Fajt, Tomislav Kristo/CROPIX
‘Žalim zbog svih kojima je promjena vremena otežala život, ali mi smo ovo najavili još prije tjedan dana‘

Snažan nalet zime proteklih dana mnogim građanima Hrvatske zadao je puno problema. No ulazak u klimatološko proljeće, koje počinje 1. ožujka, ipak donosi povoljnije vremenske prilike.

- Vrijeme je u postupnom smirivanju, frontalni sustavi slabe, ciklona koja je prouzročila obilne snježne oborine i kišu zadržavat će se idućih dana zapadnije od nas, no i dalje će povremeno dolaziti vlaga, time oblaci i oborina, pa nema stabilizacije. S promjenjivom naoblakom mjestimične i povremene kiše, lokalno i grmljavine bit će na Jadranu, na oblačnom kopnu povremeno i susnježice i snijega, osobito u srijedu i četvrtak, zatim će sunčana razdoblja biti češća, osobito na moru, a temperatura će postupno rasti u cijeloj zemlji. U dane vikenda snježni će se pokrivač zadržavati u gorju. Bura neće naglo prestati, malo slabija nego u nedjelju, ali i dalje jaka, na udare olujna, potrajat će najmanje do četvrtka - rekao nam je poznati meteorolog Izidor Pelaijć iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Na području Like palo je više od pola metra snijega u dva dana, u Gospiću je u ponedjeljak ujutro snježni pokrivač bio visok 70 centimetara.

- Takav snijeg zabilježi se svakih nekoliko godina, nije ga bilo od 2018. godine, tad je napadalo 85 cm, prije toga 2015. 70 cm, pet godina ranije malo manje, 62 cm, a 2005. godine 71 cm - rekao je Pelajić.

Naglasio je kako je ovaj vremenski događaj, iako po nekim obilježjima relativno rijedak, bio dobro prognoziran, uz veliku vjerojatnost ostvarenja čak tjedan dana unaprijed.

- DHMZ se oglasio tim povodom i posebnim priopćenjem o nagloj i jakoj promjeni vremena, priopćenje su prenijeli brojni mediji, a na snazi su bila i upozorenja na opasne vremenske prilike. Žalim zbog svih kojima je promjena vremena otežala život, prouzrokovala neugodnosti ili stvorila probleme. Želim vjerovati da su svi koji su se našli na putu imali neodgodivih obveza i poslova i da su informirano i pripremljeno krenuli na put znajući u što se upuštaju, informacije su bile dostupne i situacija se odvijala u skladu s vremenskim prognozama - zaključio je Izidor Pelajić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:04