ENORMNA ENERGIJA

Snimka iz unutrašnjosti ‘mini Sunca‘: Pogledajte kako izgleda proces fuzije, ‘svetog grala‘ fizike

Fuzijski reaktor

 Twitter
Pri fuziji se od svega pet grama materijala dobije energije koliko i izgaranjem 60 tona vrlo kvalitetna ugljena

Prije nekoliko dana svijet je oduševila vijest da je postignut značajan korak naprijed prema ovladavanju fuzijom, koju mnogi nazivaju 'svetim gralom' fizike.

Fuzijski znanstvenici, okupljeni u jednom od najvećih istraživačkih konzorcija - EUROfusion, oborili su novi rekord oslobađanjem trajne fuzijske energije od nevjerojatnih 59 megadžula.

Ovo postignuće na JET-u u Velikoj Britaniji, najvećem i najmoćnijem operativnom tokamaku na svijetu, demonstracija je punog potencijala fuzije u isporuci sigurne, održive i niskougljične energije.

Sada se pojavila i snimka iz samog reaktora pa imamo priliku vidjeti kako je to doista izgledalo.

Inače, fuzija je proces spajanja jezgri lakih atomskih elemenata pri čemu se oslobađa golema količina energije. Primjerice, pri fuziji svega pet grama materijala dobije se energije koliko i izgaranjem 60 tona vrlo kvalitetna ugljena. Fuzija se odvija na Suncu i ostalim zvijezdama, a riječ je o naizgled jednostavnoj reakciji. Primjerice, vodikovi izotopi deuterij i tricij se spajaju, a pritom nastaju helij i neutron. No, da bi se to dogodilo, gorivo mora biti u stanju plazme tj. mora se ugrijati na više od 150 milijuna Celzijevih stupnjeva.

Nadalje, da bi došlo do spajanja jezgri, plazma dovoljne gustoće mora se držati dovoljno dugo bez dodira sa stijenkama posude u kojoj se nalazi.To se postiže pomoću jakih magnetskih polja u tzv. magnetskima boci ili tokamacima koje su osmislili ruski fizičari Andrej Saharov i Igor Tamm na osnovi ideje Olega Lavrentijeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:08