MISTERIJE SVEMIRA

SNIMLJENO NEVIDLJIVO: Drži svemir na okupu, ali nitko je ne može izravno vidjeti. OVO je najveća fotografija TAMNE TVARI

 Van Waerbeke, Heymans, and CFHTLens collaboration

Znanstvenici su na 219. konferenciji Američkog astronomskog društva u Austinu u SAD-u objavili do sada najveće snimke tamne tvari. Fotografije su napravljene bilježenjem gravitacijskog utjecaja koji materija čini na svjetlost koja dolazi sa udaljenih zvijezda, jer se tamna tvar ne može izravno fotografirati.

- Einsteinova opća teorija nam kaže da masa iskrivljuje prostor i vrijeme tako da putanja svjetlosti pri prolasku kroz tamnu tvar u svemiru savija i iskrivljuje - izjavila je Catherine Heymans sa Sveučilišta u Edinburghu . Kako bi dobili fotografije tamne tvari, znanstvenici su bilježili svjetlost svijezda udaljenih i do 6 milijardi svetlosnih godina od Zemlje. riječe dakle o zvijezdama starima 6 milijardi godina, pola procijenjene starosti svemira.

O tamnoj materiji se za sada zna vrlo malo, osim što je mjerenjem ustanovljeno kako se od nje stastoji 85 posto svemira. Nove fotografije stotinjak su puta veće od sličnih do sada napravljenih, a pokazuju dobro podudaranje sa trenutnim teorijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:07