NOVI PREČAC

SOJUZ REKORDNO BRZO STIGAO NA MEĐUNARODNU SVEMIRSKU POSTAJU Put do postaje u Zemljinoj orbiti za manje od šest sati!

 AFP

ZAGREB/BAJKONUR - Ruska svemirska letjelica Sojuz u petak je s tri astronauta stigla na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) prešavši put do postaje u Zemljinoj orbiti za manje od šest sati, objavila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Sojuz je lansiran s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu u četvrtak u 21 sat i 43 minuta po Srednjoeuropskom vremenu a na ISS je došao novom putanjom u petak u 3 sata i 29 minuta. Svim dosadašnjim posadama, kako sada umirovljenim NASA-inim raketoplanima tako i u ruskim kapsulama Sojuz, bilo je potrebno najmanje dva dana da dođu do ISS-a koji orbitira oko Zemlje na oko 400 kilometara.

Novi prečac, po prvi puta korišten za prijevoz posade do postaje, skratio je put za oko 45 sati u odnosu na dosadašnje letove. Taj "ekspresni" let na ISS prethodno je iskušan u tri misije u kojima je kapsula Progres prevozila samo opskrbu bez ljudske posade, izvijestila je talijanska agencija ANSA.

Sojuz je na ISS prevezao astronauta NASA-e Chrisa Cassidyja i kozmonaute Pavela Vinogradova i Aleksandra Misurkina iz ruske svemirske agencije Roskosmos a na postaji su ih dočekali Kanađanin Chris Hadfiled, Amerikanac Tom Marshburn i Rus Roman Romanenko koji se tamo nalaze od prosinca prošle godine.

Slijedeći "brzi" let planiran je krajem svibnja a među članovima posade bit će i astronauti Europske svemirske agencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2022 05:02