GUŽVA OKO CRVENOG PLANETA

Sonda Emirata stigla u orbitu Marsa, sutra dolazi i kineska, a vozilo SAD-a počinje tražiti vodu

Lansiranje sonde 'Nada' na Mars
 Giuseppe Cacace/AFP
Motori su upaljeni 27 minuta da bi u kratkom vremenu sondu usporili sa 121.000 kilometara na sat na 18.000

Svemirska sonda Al Amal (Nada) prispjela je danas u 16.41 po našem vremenu u orbitu planeta Marsa.

Lansirali su je Ujedinjeni Arapski Emirati lani, 19 srpnja. Zadaća joj barem marsovsku godinu dana (687 zemaljskih dana) proučavati dnevne i godišnje klimatske cikluse, klimatska zbivanja na raznim dijelovima Crvenog Planeta, te vremenske prilike u nižim slojevima Marsove atmosfere, na primjer pješčane oluje.

'Gađanja Marsa'

Ulazak u orbitu bio je kritičan moment. Motori su upaljeni 27 minuta da bi u kratkom vremenu sondu usporili sa 121.000 kilometara na sat na 18.000.

Ulazak Al Amala u orbitu jest arapska premijera, ali nije marsovska. Američki Mariner 9 bio je 1971 prvi zemaljski svemirski laboratorij koji je baš oko Marsa ušao u orbitu nekoga inog planeta. Posljednjih godina u tu su orbitu 2013 stigli američki i indijski sateliti (indijski se zvao Mangalyaan, tj. Marsobrod), a 2016 evropski.

Prva gađanja Marsa obavio je tadašnji Sovjetski Savez još šezdesetih godina prošlog stoljeća, a prve sonde koje su se spustile na njegovu površinu i slale podatke bile su također sovjetske 1971. Kasnije su istraživani i Marsovi mjeseci Fobos i Deimos, osobito prvospomenuti.

Naime, tkogod kreće put Marsa, koristi „prozor“ kada revolucije dovode Zemlju i Mars u opoziciju, to jest najbliže jednu drugome, a to se zbiva svakih 780 dana.

Arapi iz Emirata nisu bili jedini koji su koristili lanjski „prozor“.

Stižu Kinezi i Amerikanci

Sutra u Marsovu orbitu kani ući kineski Tianwen-1 (Tragač za nebeskom istinom). Iz njega u svibnju spuštaju robotizirano vozilo koji bi moralo amartirati meko i istraživati tragove bivšega i eventualnoga sadašnjeg života.

Napokon, za devet dana u krater Jezero, navodno deltu pradavne rijeke, slijeće američko robotizirano vozilo Perseverance (Ustrajnost), koje će koristiti i helikopterski dron Ingenuity (Domišljatost).

Namjena: istražiti ima li i je li bilo vode, te još neke podatke o bivšoj odnosno sadašnjoj naseljivosti Crvenog Planeta, te uvjete za putovanje sa Zemlje na Mars i nazad. Ingenuityjev zadatak bit će nadlijetati i snimati obližnju površinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:46