JURI PREMA ZEMLJI

Spektakl na nebu: Komet veličine Mount Everesta vidljiv je iz Hrvatske, evo kako ga možete promatrati

Komet 12P/Pons-Brooks, snimljen 13. ožujka 2023. godine sa sjeverne strane Medvednice

 Boris Štromar
Kometu 12P/Pons-Brooks treba 71 godina da obiđe oko Sunce, a za to vrijeme leti do vanjskih rubova Sunčevog sustava i natrag

Jedan od najsjajnijih poznatih kometa, 12P/Pons-Brooks juri prema Zemlji pa se mnogi zaljubljenici u nebeske pojave pripremaju za promatranja. Tom kometu treba 71 godina da obiđe oko Sunca, a za to vrijeme leti do vanjskih rubova Sunčevog sustava i natrag. Komet Pons-Brooks, veći je Mont Everesta: njegova je jezgra kometa promjera oko 30 kilometara. Prva viđenja toga kometa datiraju iz 1385. godine, kada su kineski i europski astronomi zabilježili da su ga vidjeli. No, nazvan je po francuskom astronomu Jean-Louisu Ponsu koji ga je opisao 1812. godine i britansko-američkom astronomu Williamu Robertu Brooksu koji ga je promatrao pri sljedećem prilasku Zemlji 1883. godine. Iako će biti bliže Zemlji u lipnju, najbolje vrijeme za vidjeti komet na sjevernoj hemisferi bit će idućih dana i tjedana.

- Komet Pons-Brooks se već može lako fotografirati i bez teleskopa, naravno s lokacija dalje od svjetlosnog onečišćenja gradova. Polagano mu raste sjaj kako se približava Suncu, ali zbog toga je vidljiv tek kratko nakon zalaska Sunca u smjeru zapada. U travnju će već biti vrlo blizu Suncu, pa ga nećemo moći gledati na noćnom nebu. Komet, iako sjajan, se neće moći gledati bez optičkih pomagala, a tom prilikom naša udruga Astronomsko društvo Beskraj planira napraviti javno promatranje u Zagrebu – rekao nam je poznati astrofotograf Boris Štromar.

image

Astrofotograf Boris Štromar

Ranko Šuvar/Cropix

Ističe kako je, nažalost, vremenska prognoza trenutno nepovoljna za promatranje.

- No, čim bude šanse za razvedravanjem planiramo postaviti teleskope na Jarunu, na nasipu na jugozapadnom dijelu. S Jaruna je čist pogled prema zapadnom horizontu, a ovo će biti jedna od posljednjih prilika za astronomska opažanja s Jaruna prije nego se realizira štetni projekt zamjene rasvjete kojim su predviđeni 3-5 puta veći intenziteti od realno potrebnih, što će znatno povećati svjetlosno onečišćenje i imati vrlo negativan utjecaj na okoliš i bioraznolikost Jaruna. Osim promatranja kometa, želimo javnost upoznati i s tim problemom te apelirati na reviziju projekta i smanjenje nepotrebno velikog intenziteta rasvjete dok rekonstrukcija još nije počela – naglasio je Štromar.

Kometi ili zvijezde repatice nebeska su tijela koja se gibaju po eliptičnoj putanji oko Sunca. Dolaze iz najudaljenijih dijelova svemira gdje su odbačeni gravitacijom divovskih planeta kada je Sunčev sustav tek nastajao. Znanstvenici tvrde da su kometi svojevrsna zamrznuta vremenska kapsula onih uvjeta koji su postojali prilikom stvaranja Sunčeva sustava prije oko 4,5 milijardi godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 19:07