OPASNO ZANIMANJE

SRUŠEN MIT O ZLOKOBNOM 'KLUBU 27' Glazbenici ipak (ne) umiru mladi

 AFP
Nova studija pokazala je da glazbenici umiru relativno mladi, ali najviše ih ipak premine s 56 godina

Jimi Hendrix, Janis Joplin, Kurt Cobain, Amy Winehouse i Jim Morrison – osim što su se bavili glazbom, svima je zajedničko to što su umrli u 27. godini života. Ova nesretna podudarnost dovela je do urbane legende o 'klubu 27', prema kojoj mnogi glazbenici umiru mladi.

Rezultati nedavno objavljenog istraživanja pokazuju da postoji dob u kojoj glazbenici umiru daleko više nego inače, ali to nije u 27. godini života.

Istraživanje je provela dr. Dianna Kenny, profesorica psihologije i glazbe sa Sveučilišta Sydney. Prikupila je podatke o tisućama pop i rock zvijezda koje su umrle u razdoblju od 1950. do srpnja ove godine i potom usporedila uzroke smrti i postotak smrtnosti s prosjekom u Sjedinjenim američkim državama.

Rezultati do kojih je došla prilično su zabrinjavajući za sve one koji se profesionalno bave glazbom. Naime, otkrila je kako glazbenici u prosjeku žive 25 godina kraće od profesija koje nemaju veze s glazbom.

Legendarni Jim Morrisson, pjevač grupe The Doors, umro je s 27. godina

Osim toga, stopa samoubojstva među glazbenicima sedam je puta veća od prosjeka, glazbenici imaju deset puta veću šansu od pogibije u nesretnom slučaju te osam puta veću šansu da će biti ubijeni.

Pjevačicu Janis Joplin također uvrštavaju u zlokoban 'klub 27'

Dokazano je i da glazbenici umiru relativno mladi, ali najviše ih ipak premine s 56 godina. Naime, čak 2,2% muzičara umrlo je s 56 godina, nasuprot opće populacije gdje ta brojka iznosi samo 0.85%. Među poznatim glazbenicima koji su preminuli s 56 godina su Johnny Ramone i Rick James. Za usporedbu, 1,3% glazbenika umire s 27 godina.

Uzroci smrti također se razlikuju kod glazbenika. Očekivano, najviše ih umire od posljedica droge i alkohola za razliku od opće populacije gdje su glavni uzrok smrti kardiovaskularne bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:59