Mlijeko, kruh... 

Starinske metode: Ako u kući nemate sredstvo za čišćenje, evo što bi vas moglo spasiti!

Glumica odjevena u starinsku odjeću pokazuje kako se nekad čistilo bakreno posuđe
 Englesko Nasljeđe/youtube
Engleska konzervatorica otkrila koje starinske metode čišćenja funkcioniraju i dan danas

Englesko nasljeđe, dobrotvorna organizacija koja upravlja s više od 400 spomenika, zgrada i drugih lokaliteta, kaže da kamene podove smijete čistiti nemasnim mlijekom te da svježim bijelim kruhom možete odstraniti prljavštinu sa zidnih tapeta, ali da krumpirom ne smijete čistiti slike naslikane uljanim bojama te da umakom Worcestershire ne biste trebali polirati srebrninu, piše The Guardian.

Dobrotvori iz Engleskog nasljeđa kažu da nas ljudi koji često nisu imali izbora mogu mnogo toga naučiti o čišćenju. "Iako nećemo preporučiti neke bizarnije savjete, kućni spremači i spremačice iz prošlosti imali su odlične metode unatoč tome što nisu posjedovali znanja iz znanosti", rekla je Amber Xavier-Rowe, voditeljica konzervatorske službe u Nasljeđu.

Xavier-Rowe kaže da se podovi od gustog kamena mogu čistiti mlijekom te da su tom tehnikom očišćeni podovi dvorca Brodsworth, viktorijanskog imanja pored Doncastera. U toj su akciji korištena punomasna, polumasna i nemasna mlijeka, a najbolje je rezultate dalo nemasno. "Dosta je suptilno, a daje dobre rezultate pa ćemo ga nastaviti koristiti", dodala je Xavier-Rowe.

Svježi bijeli kruh pokazao se odličnim u čišćenju prljavih tapeta. "Funkcionira, ali kruh zaista mora biti takav. Ustajali kruh bio bi suviše abrazivan. Probala sam i sa svojih kiselim i također je bio dobar. Jako je nježan", rekla je Xavier-Rowe i dodala da Nasljeđe ovu metodu ne koristi zbog mrvica koje se stvaraju prilikom čišćenja. "Ako ga koristite u vlastitom stanu, dovoljno je da samo usisavačem pokupite mrvice."

Konzervatorica je rekla da neke metode čišćenja jednostavno nisu preporučljive.

Primjerice, nije preporučljivo posuti tepih namočenim listovima čaja prije metenja. Također, nikako nije preporučljivo čišćenje slika koje su naslikane uljanim bojama tako da ih namažete sirovim krumpirom umočenim u hladnu vodu.

Xavier-Rowe kaže da se pjena koja bi se stvorila nakon tog koraka brisala mokrom spužvom te da bi se slika potom namazala mlakom vodom i osušila te ispolirala starom svilenom maramicom. Jednako tako, sol i umak Worcestershire ne smiju se koristiti za poliranje srebrnine, a sol i limun nisu dobri za čišćenje bakrenog posuđa. Konačno, plijesan se sa slika ne čisti tako da se slike izlože direktnom suncu.

Xavier-Rowe kaže da se prozori mogu čistiti mekom kožom divokoze te da se lakiranim parketima nov život može udahnuti mješavinom voska i terpentina.

Englesko nasljeđe objavilo je YouTube video u kojem su pokazali nekoliko spomenutih metoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:07