POPULARIZACIJA ZNANOSTI

STEM Festival okupio u Zagrebu osnovnoškolce i udruge koje su predstavile svoje eksponate

STEM festival u Zagrebu

 Vanesa Pandzic/Cropix
Diljem Hrvatske uključeno je preko 50 tisuća djece u različite STEM aktivnosti

Vladin Ured za udruge i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u subotu su održali STEM Festival posvećen popularizaciji znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike među osnovnoškolcima, na kojem je 11 različitih udruga predstavilo svoje eksponate.

Na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića predstavljeni su eksponati, eksperimenti, multimedija i oprema razvijena u okviru 11, od ukupno 63 ugovorena projekta koje je sufinancirao Europski socijalni fond s 20 milijuna eura, radi popularizacije STEM područja.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

“U Srednjoj školi Duga Resa, koja nam je bila partner, organizirali smo edukacije iz komunikacijskih vještina, strateškog planiranja, učenje otkrivanjem, a organizirali smo i studijsko putovanje u Ljubljanu i Krško. Dodatni dio projekta je interaktivni stalni postav u Srednjoj školi Duga Resa, gdje je u dvorani škole izloženo 35 izložaka. Edukacije su bile vrlo uspješne. Ovim projektom su dodatno ojačani kapaciteti, zaposlenici organizacija su usavršili svoje vještini i međusobno se povezali. Ono što su naučili uspješno će primijeniti u radu s djecom kako bi kod njih potakli interes za STEM područje”, ispričala je za Medias voditeljica projekta, Nikolina Bilić.

Prema riječima Luke Bogdana iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, nakon projekata koji su diljem Hrvatske uključili preko 50 tisuća djece u različite STEM aktivnosti, najavljeno je raspisivanje novog natječaja u vrijednosti od 10 milijuna eura.

Hrvatski judo savez predstavio je svoj projekt ‘O znanosti kroz sport – Stem područje’. Ovaj projekt je spoj znanosti i sporta, odnosno popularizacija znanosti kod djece kroz sport i sportske aktivnosti.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

“Radimo radionice gdje se kroz judo progovara o znanstvenim pojmovima, objašnjava se ravnoteža, centar tijela… Napravili smo i neke eksponate koji na zabavan i popularan način pokazuju znanstvene pojave koje se susreću u sportu, a i u znanosti. Radimo s djecom svih uzrasta, ali najzanimljivije je raditi s djecom nižih razreda osnovne škole, a radimo i s studentima koje pripremamo da na zanimljiv način znaju djeci prenositi znanja o znanosti”, rekla je za Medias voditeljica projekta Romana Kerep.

Osim učenika i predstavnika organizatora, STEM Festival posjetili su predstavnici ministarstava i javnih ustanova, među kojima su bili saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Majda Burić, državni tajnik u Ministarstvu rada i socijalne politike Ivan Vidiš i ravnatelj Instituta Ruđer Bošković David Smith.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:15