ZNANSTVENA STUDIJA

Štetnije nego što se mislilo? Farme vjetrenjača POVISUJU temperaturu i štete okolišu

 Cropix

AUSTIN - Studija nedavno objavljena u američkom časopisu Nature Climate Change pokazuje da farme vjetrenjača, koje se slave kao jedan od najvećih uspjeha zelene energije u cilju dugoročnog očuvanja okoliša, zapravo svojim radom mogu itekako štetiti okolišu.

Naime, studija je pokazala da je temperatura tla na farmama vjetrenjača u Texasu narasla za 0.7°C od 2003. do 2011. Smatra se da je razlog tome sama energija koju stvaraju farme, kao i pokreti turbina. Vrlo je zanimljivo da se najveće zagrijavanje bilježi noću, jer tlo zbog rada vjetrenjača ostaje zagrijano dulje nego što bi inače, prenosi Gizmodo .

- Taj rast temperature pripisujemo prvenstveno farmama vjetrenjača, izjavili su autori istraživanja. A ako ovakve promjene zahvate dovoljno veliku geografsku površinu, mogu značajno utjecati na lokalnu i regionalnu klimu.

Iako je ova studija provedena na ograničenom uzorku farmi vjetrenjača, njezini zaključci ipak daju razloga za brigu, već samo s obzirom na veličinu i rast industije energije dobivene iz vjetra. Ta je industrija proizvela 238 gigawatta struje prošle godine, što je porast of 21 posto u odnosu na prethodnu, a farme vjetrenjača koje se planiraju za budućnost predviđene su na još većim površinama i s još većim brojem vjetrenjača nego sada. Zbog sve toga, znanstveni brinu da se možda ipak upuštamo u prevelike investicije prije nego utvrdimo je li prozivodnja energije iz vjetra uistinu tako korisna i 'zelena' kako se misli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 20:15