SADA JE JASNO ZAŠTO SE SMRZAVAMO

STIGLI REZULTATI MJERENJA TEMPERATURE SA SJEVERNOG POLA, ZNANSTVENICI U NEVJERICI 'Klima nam se mijenja pred očima... Imamo vrlo malo vremena'

 HANZA MEDIA/University of Maine Climate Re-analyzer
 

Nenormalno zatopljenje na Sjevernom polu poslalo je arktičku hladnoću u Europu, a ovakvo ludo vrijeme moglo bi se događati sve češće zbog globalnog zatopljenja, kazali su u ponedjeljak znanstvenici.

Naime, Svjetska meterološka organizacija tvrdi kako je ova ledena zima uzrokovana naglim zatopljenjem u stratosferi iznad Sjevernog pola, gdje trenutno traje polarna noć, koje je vodilo do rastavljanja polarnog vrtloga te prodora hladnog zraka nad Europu sve do Sredozemlja.

Meteorološka postaja Cape Morris Jesup na sjevernom vrhu Greenlanda, zabilježila je rekordni 61 sat temperatura viših od ništice.

Oko čitavog Arktika je trenutno oko 20°C toplije nego što je uobičajeno, odnosno, temperature se kreću oko minus 8°C.

- Nikad nije bilo ovako ekstremno - kazala je Ruth Mottram s Danskog meteorološkog instituta (DMI).

Toplina dolazi na Arktik i s Atlantika i kroz Beringov prolaz te gura hladni zrak južnije, a istraživanja još od 1973. godine sugeriraju upravo to - da bi Arktički ocean mogao učiniti južnije krajeve hladnijima.

- Ovo ludo vrijeme sve je snažnije i upornije - tvrdi profesor sa Sveučilišta u Hamburgu, Lars Kaleschke, no dodaje kako ostaje pitanje hoće li ovakve vremenske prilike postati učestale.

Znanstvenici tvrde kako se u Arktičkom oceanu dugoročno smanjuje količina leda, što je povezano sa globalnim zatopljenjem, a topla voda ispod površine otpušta u zrak sve više topline što može poremetiti mlazne struje.

- Mlazne struje postaju valovitije, što znači da hladniji zrak može ući južnije i topli zrak više sjeverno - objašnjava Nalan Koc s Norveškog polarnog instituta.

Led u Arktičkom oceanu je nikad manji s 14.1 milijuna četvornih kilometara, izvijestio je Američki institut za snijeg i led, što je milijun manje nego što je uobičajeno.

- Ono što smo nekad nazivali nepravilnostima, sada je normalno. Klima se mijenja pred našim očima i imamo vrlo malo vremena za zaustavimo globalno zatopljenje da situacija ne postane značajno gora - zaključio je Erik Solheim, šef Programa Ujedinjenih naroda za okoliš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:04