ARCTURUS

Što dosad znamo o novom soju korone: Izaziva visoke temperature, djeca imaju jedan sasvim novi simptom

Arhivska fotografija

 Vladimir Dugandzic/Cropix
Najveći broj slučajeva zasad je zabilježen u Indiji. Stoga su u nekim dijelovima tamo opet uvedene obavezne maske

Dok nestrpljivo čekamo da Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasi kraj pandemije covida-19, "lukavi" koronavirus se ne predaje. Posljednjih dana u svijetu se puno govori o arcturusu, dosad najzaraznijoj podvarijanti omikrona (XBB.116) koja je dovela do naglog rasta broja oboljelih od covida u nekim zemljama.

Prvi slučaj arcturusa zabilježen je i u Sloveniji što znači da se uskoro nova podvarijanta omikrona može očekivati i u Hrvatskoj. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kategorizirala je 22. ožujka arcturus kao "varijantu pod monitoringom", no takav status ima još šest varijanti koronavirusa koje kolaju svijetom. Evo, što znamo o arcturusu.

Što je arcturus?

- To je podvarijanta omikrona, soja koronavirusa koji se pojavio u Južnoafričkoj Republici krajem 2021. godine, te u proteklih 1,5 godinu postao dominantan diljem svijeta. Arcturus je jedna od 600 podvarijanti omikrona, a otkriven je u siječnju ove godine u Indiji. Podvarijanta je ime dobila prema Arcturusu, odnosno Arkturu (čuvar medvjeda), zvijezdi koja se nalazi u repu zviježđa Velikog medvjeda.

Arkturus je do sada je dokumentiran u tridesetak zemalja svijeta, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Australiju itd. No, zbog velike zaraznosti lako će se proširiti u nizu zemalja. Prema WHO-u, do kraja veljače arcturus je činio 0,21 posto, a krajem ožujka 3,96 posto svih slučajeva koronavirusa u svijetu. Najveći broj zaraženih je u Indiji, a zbog naglog rasta broja oboljelih i pritiska na bolnice u nekim su indijskim pokrajinama ponovno uvedene obavezne maske.

Koji su simptomi zaraze arcturusom?

- Simptomi su slični kao i kod mnogih drugih varijanti koronavirusa: povišena tjelesna temperatura, grlobolja, kašalj, glavobolja, bolovi u mišićima itd. No, kod ove varijante tjelesna temperatura je viša nego kod ostalih se kao dodatni simptom pojavljuje konjuktivitis, posebno kod male djece.

"U posljednja dva dana ponovno su se počeli javljati pedijatrijski slučajevi covida nakon pauze od šest mjeseci! Čini se da se pojavljuje infantilni fenotip: liječena dojenčad s visokom temperaturom, prehladom i kašljem, i negnojni konjunktivitis koji nije viđen u ranijim valovima", upozorio je na Twitteru dr. Vipin Vashishtha, pedijatar i bivši voditelj Povjerenstva za imunizaciju Indijske akademije za pedijatriju.

Je li arcturus opasniji od ostalih podvarijanti omikrona?

- Čini se da nije.

- Arcturus je u opticaju nekoliko mjeseci. Nismo vidjeli promjenu u ozbiljnosti kod pojedinaca ili populacije. Ima jednu dodatnu mutaciju u proteinu šiljka, koja, u laboratorijskim studijama, pokazuje povećanu infektivnost kao i potencijalno povećanu patogenost – rekla je Maria Van Kerkhove iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Trebamo li biti zabrinuti zbog arcturusa?

- Nova mutanta/podvarijanta omikrona arcturus koja je otkrivena u Indiji ima mutacije koje joj omogućuju dijelom izbjegavanje imunološkog nadzora stečeno prethodnim infekcijama drugim varijantama SARS-CoV2 virusa ili cijepljenjem. Ovo se u prvom redu odnosi na zaštitu specifičnim protutijelima. Stoga se ova varijanta širi relativno brzo među imunom populacijom, no mislim da ne treba oko toga raditi paniku jer za sada nema indikacija da izaziva teže oblike bolesti – rekao je imunolog dr. Bojan Polić, profesor na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

- S obzirom da je većina naše populacije već stekla određeni imunitet prema različitim varijantama SARS-CoV2 virusa, što obuhvaća i stanični imunitet koji je puno robusniji, mislim da kod većine ljudi infekcija ovom varijantom ne bi trebala izazvati veće probleme, osim kod onih koji nisu došli u kontakt s virusom ili nisu cijepljeni te pripadaju osjetljivijoj populaciji stanovništva kao što su stariji, imunodeficijentni i slično – naglasio je Polić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:25