JESMO LI SAMI?

ŠTO ZAPRAVO STOJI IZA NAJAVE ANONYMOUSA? Najavili da će NASA objaviti da postoje vanzemaljci, evo što je sve poznato do sada

 Reuters

U viralnom videu objavljenom prošli utorak, YouTube kanal koji se predstavlja dijelom hakerskog kolektiva 'Anonymous' objavio je da NASA ima dokaze o postojanju vanzemaljaca u Svemiru.

Video od 12 minuta je obišao svijet, no baš kako piše i Kelly Kasulis za Mic, vrlo je vjerojatno da se radi o hrpi gluposti.

Za početak, ni oni nemaju dokaze da NASA zna za tako nešto, a velika otkrića u istraživanju Svemira NASA objavljuje javno. Druga je da NASA cijelo vrijeme zaista traži život u Svemiru, ali nije našla nikakav 'vanzemaljski' već su sva otkrića uglavnom vezana uz druge planete.

Video Anonymousa poziva se na Thomasa Zurbuchena, suradnika u administraciji NASA-inove Uprave za znanstvene misije. Tijekom izjava koje je Zurbuchen dao u travnju, objašnjavao je mnoge načine na koje svemirska agencija traži život u Svemiru, no nikad nije rekao niti dao naslutiti da su ga već pronašli.

- Sa svim ovim aktivnostima kojima je cilj pronaći život 'vani', u toliko različitih područja, na rubu smo jednog od najvećih otkrića do sada - rekao je, no to i dalje ne znači da su zaista nešto otkrili, ali da to skrivaju od ljudi, piše Kelly Kasulis.

'Vlada nas ne bi ušutkala, ionako ne znaju što radimo'

Seth Shostak, stariji astronom u Institutu SETI, upitan je jednom prilikom bi li znanstvenici poput njega prešutjeli da nađu dokaze o vanzemaljcima, odnosno bi li ih vlada zaustavila u tome da to objave ljudima.

- Često me to pitaju, i često mi kažu da bi nas vlada 'sigurno ušutkala' da to ne objavimo. No, iskreno, vlada niti ne zna što mi radimo. Ne mislim da bi nas mogli ušutkati - kazao je Shostak.

Što se tiče dosadašnjih otkrića, NASA jest nedavno objavila da postoji 219 novih potencijalnih planeta, od kojih je deset slične veličine kao Zemlja. Susan Thompson s Instituta SETI rekla je prilikom te objave da će ih i dalje istraživati, jer je cilj znanstvenika pronaći planet na kojem bi mogao biti moguć ljudski život - baš kao na Zemlji.

Zaključno, sigurno je da ne znamo što je još sve 'tamo gore', no kad netko anonimno objavi snimku bez pravih dokaza o tome što govori, slobodno budite malo skeptični.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:48