ISTRAŽIVANJE

Stručnjaci objasnili kako razlikovati simptome covida i gripe te koja bolest uzrokuje teže slučajeve

 Ilustracija/Kenzo TRIBOUILLARD/AFP
Na respiratoru, za usporedbu, završi 22 posto oboljelih od koronavirusa u odnosu na 14 posto onih koji obole od gripe

Gripa je pred vratima, a to ove sezone posebno otežava posao zdravstvenim radnicima pošto virusi gripe i covida izazivaju slične simptome i otežavaju dijagnozu. Po novom američkom istraživanju, i komplikacije su veće kod težeg oblika covida-19, nego kod teže gripe.

Kako razlikovati simptome? Obje bolesti rezultiraju iznenadnim kašljem i povišenom tjelesnom temperaturom, kao i općim osjećajem slabosti. Grlobolja, glavobolja, bol u mišićima, curenje iz nosa češći su u oboljelih od gripe, dok je gubitak njuha i okusa tipičan za covid, priopćili su iz njemačkog Instituta Robert Koch.

Njemački javnozdravstveni institut u nedavnom je izvješću objavio da su najčešći znaci covida kašalj, koji se javlja u 45 posto slučajeva te temperatura u 38 posto. Gubitak njuha, anosmiju, osjeća 15 posto bolesnika. No laboratorijski test jedini je način za sigurnu dijagnozu.

Po liječnicima, najjednostavnije je prepoznati običnu prehladu, premda i ona može izazvati grlobolju, umor, zimicu i glavobolju. Naime, prehlada neće izazvati opći osjećaj nemoći kakav prati gripu.

Kad se uspoređuju covid i gripa, nova pandemijska bolest izaziva značajno više težih slučajeva, objavio je Institut Robert Koch.

U prosjeku, oboljeli od covida zahtijevaju dulje bolničko liječenje. Oni češće završavaju na odjelima intenzivne njege i ondje dulje ostaju na liječenju. Na respiratoru, za usporedbu, završi 22 posto oboljelih od covida u odnosu na 14 posto onih koji obole od gripe.

Američki su znanstvenici usporedili stopu komplikacija kod 3948 odraslih osoba hospitaliziranih zbog covida-19 i 5453 hospitaliziranih prethodnih godina zbog gripe. Pacijenti obuhvaćeni istraživanjem koji su bolovali od gripe imali su više komorbiditeta, poput bolesti srca i dijabetesa.

Unatoč tome, kod pacijenata s covidom-19 uočena je pet puta veća stopa smrtnosti i otprilike dvostruko veća potreba za prijemom u jedinicu intenzivne njege, kao i dulji boravak na bolničkom liječenju u odnosu na oboljele od gripe.

Usto je kod oboljelih od covida zamijećen i češći razvoj čak 17 različitih komplikacija, među kojima su biile one povezane s bolestima pluća, krvi, srca, krvnih žila, živčanog sustava, bubrega i jetre.

Američka studija, objavljena prošli tjedan u tjednom izvještaju o morbiditetu i mortalitetu američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, utvrdila je da je rizik od razvoja komplikacija u slučaju covida-19 veći među Afroamerikancima, Latinoamerikancima i ostalim pacijentima koji nisu bijele rase, čak i kad su u obzir uzeti njihova dob i već postojeća medicinska stanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2022 02:08