NESAGLEDIVE POSLJEDICE

Stručnjaci pozivaju na uvođenje globalnog moratorija na geoinženjering: ‘To je opasno i nepredvidljivo!‘

Ilustracija

 Christoph Hardt/Imago Stock&people/Profimedia/Christoph Hardt/imago Stock&people/profimedia
Najglasnije se govori o upravljanju sunčevim zračenjem, odnosno pokušaju da se smanji količina sunčeve svjetlosti koja pada na Zemlju

Skupina globalnih stručnjaka je poručila da bi vlade zemalja trebale staviti moratorij na nastojanja koja idu u smjeru geoinženjeringa klime planeta, dok emisije stakleničkih plinova nastavljaju rasti i klimatska kriza uzima maha.

Geoinženjering je vrlo kontroverzna tema, ali rasprave o tome koliko je to izvedivo sve su češće kako ekstremni vremenski uvjeti, potaknuti klimatskim slomom, zahvaćaju planet. Ne postoji globalni sporazum o geoinženjeringu, niti pravila o tome što pojedine zemlje ili tvrtke mogu ili ne mogu učiniti.

U izvješću objavljenom u četvrtak, panel Climate Overshoot Commission pozvao je vlade da postupno ukinu fosilna goriva, ulože više resursa u prilagodbu na ekstremne vremenske uvjete i počnu koristiti tehnologije za uklanjanje ugljičnog dioksida iz atmosfere, poput hvatanja i skladištenja ugljika izravno iz zraka (tzv. ‘direct air capture‘, odnosno DAC).

Vlade bi također trebale omogućiti znanstvenicima da istražuju mogućnosti geoinženjeringa, uglavnom u obliku upravljanja sunčevim zračenjem, što uključuje pokušaj smanjenja količine sunčeve svjetlosti koja pada na Zemljinu površinu, na primjer izbjeljivanjem oblaka kako bi reflektirali više svjetlosti ili postavljanjem velikih zrcala u svemir.

Ali same vlade se ne bi trebale upuštati u takve aktivnosti, upozorio je panel, jer bi petljanje s globalnom klimom moglo biti opasno na načine koje još ne razumijemo dovoljno dobro.

Pascal Lamy, bivši šef Svjetske trgovinske organizacije, koji je predsjedao Povjerenstvom za klimatske promjene, rekao je da je ‘vjerojatnost sve veća‘ da će svijet premašiti 1,5C - globalno ograničenje temperature s kojim su se vlade složile. ‘Ovisi o tome što radimo‘, rekao je.

No upozorio je da svijet ne može zanemariti mogućnost geoinženjeringa, budući da bi to neke zemlje mogle same početi istraživati i eksperimentirati.

‘U međunarodnoj zajednici sve su češće i glasnije rasprave o upravljanju sunčevim zračenjem. Ali postoji opasnost od neželjenih posljedica. Znanstvenici ne mogu reći je li upravljanje sunčevim zračenjem sigurno te zato treba biti oprezan, rekao je.

Lamy je pozvao sve vlade da jednostrano odluče o moratoriju, umjesto da čekaju na globalni dogovor o moratoriju. ‘Ne predlažem veliku međunarodnu konferenciju - prema mom iskustvu to bi oduzelo puno vremena‘, rekao je u intervjuu za Guardian.

Dodao je da bi znanstveno istraživanje o upravljanju sunčevim zračenjem trebalo biti zajedničko, otvoreno i transparentno.

I pošumljavanje je geoinženjering

Geoinženjering je pojam koji može uključivati sve, od pošumljavanja velikih površina Zemlje kako bi se apsorbiralo više ugljika, do bojanja krovova u bijelo kako bi bolje reflektirali svjetlost ili zasijavanja oceana željezom kako bi se uzgojilo više planktona i tako apsorbiralo više ugljika.

Climate Overshoot Commission, skupina bivših visokih diplomata, političkih stručnjaka i znanstvenika uključujući Laurencea Tubianu, bivšeg francuskog diplomata koji je bio jedan od glavnih arhitekata Pariškog sporazuma, usredotočila se na upravljanje sunčevim zračenjem jer je to jedna od najkontroverznijih i najopasnijih ideja.

Dok se sadnja stabala obično smatra sigurnim potezom, postavljanje zrcala u svemir da reflektiraju sunčevu svjetlost ili sijanje oblaka da reflektiraju više zraka u svemir moglo bi imati nesagledive posljedice koje bi bilo teško kontrolirati, a bilo bi ih nemoguće ograničiti unutar državnih granica.

Osim rizika svojstvenih promjeni klime na jednom mjestu, moglo bi doći do ‘šoka terminacije‘ - odnosno situacije u kojoj bi globalno zagrijavanje ponovno uzelo maha jednom kad bi se tehnologija prestala koristiti.

Peter Kalmus, klimatski znanstvenik u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon, upozorio je na opasnost.

‘Geoinženjering, kao i izravno hvatanje zraka, neizvjesno je tehnološko rješenje koje oni koji upravljaju fosilnim gorivima vole forsirati kako bi smanjili pritisak na svoju osnovnu djelatnost prodaje nafte, plina i ugljena. Elite u svijetu fosilnih goriva koristit će geoinženjering kao izgovor da mogu nastaviti po starom. Kao klimatskom znanstveniku, moja najgora noćna mora je nastavak ekspanzije fosilnih goriva popraćen solarnim geoinženjeringom nakon kojega onda slijedi ‘šok terminacije‘. To bi značilo kraj za ljudsku civilizaciju i veliki dio života na Zemlji‘, kazao je.

Mark Maslin, profesor znanosti o sustavu Zemlje na Sveučilišnom koledžu u Londonu, koji nije bio uključen u panel, rekao je da mnogi znanstvenici gaje jake osjećaje prema geoinženjeringu. ‘Nastojanja da se upravlja sunčevim zračenjem, opasni su eksperimenti i uzrokovat će nepredvidive klimatske promjene, jer je distribucija sunčeve energije diljem Zemlje ono što stvara našu dinamičnu klimu‘, rekao je.

‘Smanjenje solarne energije u jednoj regiji promijenit će način na koji atmosfera i oceani prenose energiju iz tropskih krajeva na polove na nepredvidive načine. Potreban je snažan međunarodni moratorij protiv upravljanja sunčevim zračenjem kako bi se osiguralo da nijedna država ili tvrtka ne pokuša samostalno ‘popraviti klimatske promjene‘ što bi moglo imati katastrofalne posljedice.‘

Uklanjanje CO2 iz zraka

Tehnologije uklanjanja ugljičnog dioksida iz zraka također su kontroverzne, iako u daleko manjoj mjeri od geoinženjeringa. Panel je utvrdio da bi zemlje trebale ‘promicati brzo širenje kvalitetnijih tehnologija za uklanjanja ugljičnog dioksida‘, uključujući obvezivanje kompanija za fosilna goriva da uklanjaju i skladište sve veći udio ugljika koji stvaraju njihovi proizvodi.

Myles Allen, profesor znanosti o geosustavima na Sveučilištu u Oxfordu, koji se zalaže za uvođenje obveze vraćanja ugljika, pri čemu proizvođač ima odgovornost pobrinuti se za ugljični dioksid emitiran iz njegovih proizvoda, rekao je: ‘Ako uvedemo obvezu povrata ugljika, mogli bismo spriječiti da fosilna goriva uzrokuju daljnje globalno zagrijavanje u sljedeća dva ili tri desetljeća i tako ograničiti buduće zagrijavanje na manje od zagrijavanja koje se dogodilo od 2000. godine i učiniti upravljanje sunčevim zračenjem irelevantnim. Bez toga ne možemo. Dakle, pravi izbor nije između preuzimanja ugljika i postupnog ukidanja fosilnih goriva, već između preuzimanja ugljika i solarnog geoinženjeringa.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:17