REAKCIJA NA 'MUTATO'

STRUČNJACI SKEPTIČNI O NAJAVI 'REVOLUCIONARNOG LIJEKA ZA RAK' Đikić: Nikada nisam čuo za tu kompaniju i te znanstvenike, puno toga mi zvuči nelogično

 Duje Klarić / CROPIX
 

Senzacionalna vijest o prvom “potpunom lijeku za rak” koju je objavio Jerusalem Post, a prenijeli i mediji diljem svijeta, u prvi je mah pobudila optimizam, a zatim i niz kritičkih osuda relevantnih znanstvenika.

Podsjetimo, izraelska kompanija Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd. (AEBi) objavila je kako će već za godinu dana raspolagati kompletnom terapijom za rak koja će biti “kratka, jeftina i učinkovita te da neće imati nuspojave ili će one biti minimalne”.

Lijek je nazvan MuTaTo (multi-target toxin), a kompanijini su istraživači kažu da ga se u suštini može smatrati antibiotikom protiv raka jer posjeduje tehnologiju “ometanja rasta zloćudnih stanica na najvišoj razini”.

Nadalje, Jerusalem Post je objavio kako su obavljena uspješna testiranja lijeka na miševima te da će AEBi započeti klinička ispitivanja koja bi mogla biti dovršena za nekoliko godina, što bi omogućilo dostupnost liječenja u specifičnim slučajevima.

No, spektakularnu najavu vrlo brzo su doveli u pitanje vodeći svjetski stručnjaci za rak, od kojih su neki poput dr. Bena Neela, direktora Centra za rak Perlmutter, upozorili kako je to samo jedna u dugom nizu “podmetnutih, neodgovornih i okrutno lažnih obećanja pacijentima oboljelim od raka”.

Najavu novog, čudesnog lijeka komentirao je i prof. Ivan Đikić, poznati hrvatski istraživač tumora.

- Puno toga u objavljenom članku zvuči neozbiljno, nelogično i zaključci se olako daju bez ikakvih znanstvenih podataka, dokaza. Čak je i logika djelovanja toga navodnog lijeka puna nelogičnosti jer je nemoguće djelovanje lijeka protiv tumorskih antigena na način kako je to prezentirano u tom članku. Posebno zabrinjava nedostatak znanstveno objavljenih činjenica za tvrdnje koja je nemoguće ostvariti, primjerice djelovanje na sve tumore i njihove peptide. Iako klinička ispitivanja još nisu započela, i dalje se obećava revolucionarni lijek - rekao je Ivan Đikić, profesor na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu.

- Nitko ne zna kako će završiti kliničko ispitivanje prije njihova završetka. Stoga je sve to dosta zabrinjavajuće i vjerojatnije je da je to lažno obećanje o revolucionarnom lijeku nego ozbiljna tvrdnja temeljna na znanstvenim rezultatima koja mogu potvrditi ova lagano dana obećanja. Nikada nisam čuo za tu kompaniju niti za te znanstvenike i vjerujem da je to dio neodgovorne promocije te kompanije ili varanje javnosti zbog drugih razloga. Nažalost, oboljeli od tumora ne trebaju obećanja nego djelotvorne i potvrđene metode ili lijekove koji pomažu u njihovim realnim životima - zaključio je Đikić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:51