OPASNO ISTRAŽIVANJE

STVORILI VIRUS KOJI BI MOGAO POBITI ČOVJEČANSTVO Smrtonosan je, ne postoji lijek, a otporan je na sva cjepiva

Virolog Yoshihoro Kawaoka stvorio je čudovišni virus koji se doima kao da je sišao sa stranica distopijske znanstvenofantastične priče.

Kawaoka je proučavao varijantu virusa Influence A H1N1, zloglasne ‘svinjske gripe,’ koja je ubila između 151.700 i 575.400 smrti u prvoj godini kada se pojavila.

U sklopu svojeg istraživanja, Kawaoka je stvorio varijantu virusa koja je potpuno otporna na ljudski imunosustav.

Kao glavni razlog za takvu vrstu istraživanja Kawaoka navodi potrebu za razumijevanjem mehanizama koji dovode do virusa otpornih na imunosustav, kako bi identificirali ključne dijelove virusa koji to omogućavaju i na temelju toga proizvodili cjepiva u budućnosti.

- Takvi virusi se pojavljuju i u prirodi, pa laboratorijska istraživanja poput našeg mogu pokazati što se zbiva u prirodi, rekao je Kawaoka.

No, brojni znanstvenici i mediji zabrinuti su zbog tog istraživanja. Kawaoka je za istraživanje odabrao smrtonosni virus koji može zaraziti ljude, a potom ga je izmanipulirao do točke na kojoj bi ga bilo nemoguće zaustaviti ukoliko ikako izađe iz laboratorija - protiv njega ne postoje cjepiva niti lijek, visoko je zarazan i smrtonosan.

Kada bi pobjegao iz laboratorija, virus bi u kratkom roku mogao zaraziti i ubiti do milijarde ljudi.

- Ima pandemički virus koji je otporan na cjepivo, rekao je jedan anonimni znanstvenik.

- Sve što je prije radio bilo je opasno, no ovo je suludo.

Kawaoka je i u prethodnim godinama radio na opasnim sortama smrtonosnih virusa, poput virusa ptičje gripe. Prošlog je mjeseca objavio rezultate istraživanja u kojem je proizveo virus izrazito sličan virusu koji je uzrokovao pandemiju gripe u Španjolskoj 1918. godine, koji je pobio oko 50 milijuna ljudi.

Znanstvenici su također zabrinuti zbog mogućnosti da virus pobjegne iz laboratorija. Laboratoriji u kojima se radi sa smrtonosnim biomaterijalima imaju oznaku kvalitete zaštite, koja ide od BSL-1 do najsigurnije, BSL-3.

Laboratorij profesora Kawaoke na Sveučilištu u Winsconsinu ocijenjen je kao BSL-3.

Stručnjak za biooružje Lynn Klotz izračunao je 2012. godine kako su šanse čak 80% da će, u prosjeku, svakih 13 godina jedan od smrtonosnih virusa koji se nalaze u laboratorijima te sigurnosne razine pobjeći među ljude.

Ukoliko do toga dođe, posljedice bi mogle biti nesagledive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 03:19