NOVA STUDIJA

Svaka treća osoba koja se zarazi koronavirusom iskusit će barem jedan simptom tzv. dugog covida

 Carla BERNHARDT/AFP
Simptomi dugog covida ispitanicima su dijagnosticirani tri do šest mjeseci nakon zaraze koronavirusom

Nova studija koju su proveli Sveučilište Oxford, Nacionalni institut za istraživanja u zdravstvu Velike Britanije (NIHR) te Istraživački centar za biomedicinska istraživanja Oxford Health (BRC), a u kojoj je sudjelovalo više od 270 tisuća ispitanika iz Sjedinjenih Američkih Država, pokazala je da će 37 posto osoba koje se zaraze koronavirusom SARS-CoV-2 iskusiti barem jedan simptom tzv. dugog covida-19, javlja The Guardian.

Simptomi dugog covida ispitanicima su dijagnosticirani tri do šest mjeseci nakon zaraze koronavirusom, a najčešće su im dijagnosticirani problemi s disanjem, razni abdominalne tegobe, umor, bolovi te anksioznost ili depresija.

- Rezultati studije pokazuju da se znatan broj ljudi iz svih dobnih skupina sa simptomima covida može susresti u mjesecima nakon zaraze. Barem jedan simptom dugog covida lociran je kod više od jedne trećine pacijenata. Sa simptomima su se susretali tri do šest mjeseci nakon zaraze - rekao je dr. Max Taquet iz NIHR-a.

Ozbiljnost zaraze te dob i spol zaražene osobe utjecali su na vjerojatnost razvijanja simptoma dugog covida. Simptomi su bili učestaliji kod osoba koje zbog covida završile u bolnici te nešto učestaliji kod žena.

Različitih su faktori utjecali na to koji su simptomi bili najučestaliji. Starije osobe i muškarci najviše su imali problema s disanjem i kognitivnih smetnju, a mlade su osobe i žene najčešće patile od glavobolja, abdominalnih tegoba te anksioznosti i depresije.

Kada su znanstvenici usporedili tegobe s kojima su se mučile osobe koje su boravile u bolnicama na liječenju i osobe koje nisu bile u bolnici, utvrdili su da su osobe koje su bile na bolničkom liječenju češće su patile od umora i kognitivnih, a da su osobe koje nisu morale na bolničko liječenje češće su morile glavobolje.

Istraživanje je pokazalo da je mnogo osoba iskusilo više od jednog simptoma dugog covida.

- Ovi se podaci mogu pridružiti studijama koje su rađene na temelju anketa koje su popunjavali pacijenti i pokazuju da liječnici pacijentima dijagnosticiraju upravo te simptome. Moramo sustav prilagoditi kako bismo se nosili sa sadašnjim i budućim potrebama - rekao je Taquet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:18