VAŽNO OTKRIĆE

Svaki dan jedan Aspirin smanjuje rizik od karcinoma

 AFP

ZAGREB - Studija koja je uključivala osam ispitivanja s 25.000 bolesnika koji su svakodnevno uzimali nisku dozu acetilsalicilne kiseline ili Aspirin pokazala je da je kod njih za više od petine smanjen rizik od raznih vrsta raka. Obećavajući rezultati za moguću buduću prevenciju od raka objavljeni su danas u The Lancetu.

Nakon pet godina korištenja Aspirina smrtnost od raka i dalje je padala kod te populacije za trećinu do čak 50 posto kad se radi o raku probavnog sustava uključujući jednjak, želudac i crijeva. Zanimljivo je da korist nije poboljšana višim dozama Aspirina ali jest dužim uzimanjem što se osobito vidjelo kod starijih kod kojih je učestalost raka veća. Dvadesetogodišnje uzimanje Aspirina smanjilo je rizik od raka prostate za 10, a jednjaka za čak 60 posto. Potvrdilo se tako prošlogodišnje izvješće po kojem Aspirin smanjuje rizik od raka debelog crijeva za gotovo trećinu.

“Ovo istraživanje ne znači da sad sve odrasle osobe trebaju početi piti Aspirin ali potvrđuju neke benefite koji se ranije nisu uzimali u obzir. Problem je što acetilsalicilna kiselina kod nekih osoba može izazvati krvarenje u želucu, mučnine i probavne smetnje pa se uvijek mora odvagnuti šteta i korist kod svakog pacijenta. Oni koji nemaju tih problema s Asprinom sigurno smanjiti smrtnost od kardiovaskularnih bolesit ali i raka redovitim uzimanjem”, kazao je Peter Rothwell, profesor neurologije na Sveučilištu u Oxfordu.

Također dodaje da bi većina ljudi trebala uzimati Aspirin početkom pedesetih godina života i to oko 75 miligrama dnevno jer se pokazalo da je ukupna smrtnost, uključujući i krvarenja, nakon pet do deset godina terapije smanjena barem 10 posto. “Istraživanja s utjecajem Aspirina na pojavnost i smrtnost od raka ako se koristi više od 20 godina nastavljaju se jer bi ta vrsta prevencije bila vrlo jeftina”, reako je Rothwell.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:38