DVA MILIJUNA GODIŠNJE

Svaki šesti slučaj raka u svijetu prouzrokovan je infekcijom koja se mogla liječiti!

Znanstvenici su u novoj studiji objavili kako se velika većina slučajeva raka mogla spriječiti da su se liječile infekcije koje su mu prethodile. Apeliraju da se to u budućnosti promijeni

Nova je studija otkrila kako su četiri liječive infekcije odgovorne za preko dva milijuna slučajeva oboljenja od raka diljem svijeta godišnje. Kako javlja BBC , znanstvenici su istraživali 27 vrsta raka u 184 zemlje i otkrili četiri glavna uzročnika tumora izazvanih infekcijom. To su virus HPV, bakterija Heliobacter pylori te virusi hepatitisa B i C.

Većinu tih slučajeva raka znanstvenici su ocijenili "sprječivim". Naime, glavnina slučajeva događa se u zemljama u razvoju, odnosno zemljama Trećeg svijeta. Za ilustraciju, tri puta veća je učestalost raka prouzrokovanog infekcijom u Istočnoj Aziji nego u Velikoj Britaniji.

Liječnici Catherine de Martel i Martyn Plummer koji su vodili istraživanje kažu kako su ove infekcije virusima i bakterijama najveći i najlakše sprječiv uzrok raka diljem svijeta. Postoje cjepiva protiv virusa HPV-a, koji kod žena uzrokuje rak vrata maternice, kao i protiv hepatitisa B koji je odgovoran za rak jetre. Isto tako, tretmanom pomoću antibiotika iz probavnog se sustava može eliminirati Heliobacter, bakterija koji može uzrokovati rak želuca, kazuje BBC .

Jessica Harris iz britanskog Centra za istraživanje raka naglasila je važnost dobavljanja cjepiva na globalnoj razini, jer bi to uvelike smanjilo stopu smrtnosti od raka uzrokovanog infekcijama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 00:15