ZAGONETKA EVOLUCIJE

SVE TAJNE ŽENSKOG ORGAZMA 'Svrha mu je izazivanje umora, jer će žena tako ostati u horizontalnom položaju pa će se spriječiti izlijevanje sperme'

 Profimedia, Alamy

Donirajte svoj orgazam za znanost!, moto je kojim dr. Nan Wise, psihoterapeutkinja i neuroznanstvenica sa Sveučilišta Rutgers u New Jerseyju, poziva žene da se uključe u istraživanje ženskog orgazma uz pomoć funkcionalne magnetske rezonancije (fMRI).

- Nije lako istraživati mozak tijekom orgazma. Skener poput onoga za fMRI nimalo nije seksi mjesto. Bučan je, hladan i klaustrofobičan - izjavila je za New Scientist dr. Nan Wise, jedna od pionirki istraživanja ženskog mozga uz pomoć tehnika neurooslikavanja. Također, Nan Wise bila je “pokusni kunić” kad je 2011. godine prof. Barry Komisaruk sa Sveučilišta Rutgers uz pomoć neurooslikavanja kreirao prvi film koji pokazuje moždanu aktivnost tijekom ženskog orgazma. Nan Wise se tada odlučila za taj eksperiment u sklopu izrade doktorske disertacije, a u međuvremenu je pokrenula vlastita istraživanja kako bi bolje istražila ženski orgazam, jednu od najvećih zagonetki evolucije.

Što je orgazam?

Uvriježeno je mišljenje da je orgazam intenzivna i vrlo ugodna reakcija na genitalnu stimulaciju: fizički nadražaj penisa kod muškarca i nadražaj klitorisa ili vagine kod žena. Riječ je doživljaju koji vrlo kratko traje - u prosjeku oko 25 sekundi kod muškarca i oko 17 sekundi kod žena. Obje komponente orgazma, i ona periferna koja uključuje mišiće i tkivo, i komponenta svjesnog doživljaja, nastaju uz pomoć kratke aktivacije neuronskih sklopova, što je posljedica podraživanja i inhibicije različitih skupina neurona uz pomoć niza neurotransmitera, uključujući dopamin, serotonin i noradrenalin. Evolucijski biolozi tvrde da se orgazam razvio kao poticaj za širenje naše vrste. To vrijedi za muškarce, ali ne i za žene: naime, one i bez orgazma mogu zatrudnjeti i tako ispuniti cilj, širenje vrste. Mnogi evolucijski znanstvenici smatraju ženski orgazam evolucijskim akcidentom bez ikakvog učinka na razmnožavanje.

Koje su najpoznatije teorije o ženskom orgazmu?

Jedna od najpoznatijih teorija je ona koju je 2005. godine u svojoj knjizi “Slučaj ženskog orgazma” lansirala Elizabeth Lloyd, profesorica biologije sa Sveučilišta Indiana. Ona tvrdi da je ženski orgazam nusprodukt muškog jer je rezultat stimulacije klitorisa. Prof. Lloyd, također, tvrdi da nema nikakvog dokaza da orgazam kod žena utječe na plodnost, broj rođene djece ili općenito uspjeh u razmnožavanju. Tu je teoriju oštro kritizirao John Alckock s Državnog sveučilišta Arizona, koji smatra da žene koriste orgazam kao nesvjestan način testiranja partnerovih genetskih predispozicija. Naime, različiti stupanj užitka što ga žena osjeća pri orgazmu izazvanom stimulacijom penisom tijekom seksualnog odnosa s različitim muškarcima može utjecati na izbor partnera s kojim će imati potomke. Slavni antropolog Desmond Morris, pak, smatra da svrha ženskog orgazma nije samo ohrabrivanje za daljnju reprodukciju, nego i izazivanje umora kod žene, pri čemu će ona ostati u horizontalnom položaju i tako spriječiti izlijevanje sperme.

Kad su počela prva istraživanja orgazma?

Pioniri su bili Virginia Johnson i William Masters koji su 1960-ih i 1970-ih u svom laboratoriju na Sveučilištu Washington tijekom 10 godina istraživanja pratili seksualnu aktivnost 382 žene i 312 muškaraca u dobi od 18 do 89 godina. Od tih 694 sudionika istraživanja, 276 su bili bračni parovi, a mnogi se nisu ni poznavali pa su im tijekom seksualnog odnosa lica bila pokrivena papirnatim vrećicama ili jastučnicama s rupama za oči. Ispitanici su na sebi imali brojne žice, a aparat na koji su bili priključeni bio je neka vrsta orgazmičkog poligrafa koji je do detalja bilježio svaki puls, uzdah, pokret i zvuk. Masters i Johnson snimali su ih tijekom seksualnog odnosa, a pratili su i fiziološke promjene kod žena uz pomoć predmeta od pleksiglasa, nazvanog Ulysses, koji je oponašao penis u erekciji.

Je li doživljaj orgazma isti kod žena i muškaraca?

Psiholozi Ellen Vance i Nathaniel Wagner proveli su 1976. godine pomno kontrolirano ispitivanje u kojem su studenti kolegija psihologije spolnog ponašanja opisali vlastite orgazme, a skupina sudaca morala je pogađati koje su opise napisali muškarci, a koje žene. U žiriju su bili ginekolozi opstretičari, psiholozi i studenti medicine oba spola. Prije nego što su dobili opise orgazama na uvid, Vance i Wagner pročešljali su svaki opis i uklonili sve spolno određene pojmove - recimo, zamijenili su riječi “penis” ili “vagina” neutralnom riječju “spolni organ” - kako bi skrili spol autora opisa. Statistička analiza pokazala je da “pojedinci, bez obzira na zanimanje i spol, ne mogu iz opisa orgazma neke osobe odrediti kojeg je spola ta osoba”.

Što je pokazalo neurooslikavanje mozga tijekom orgazma?

Dok je Nan Wise masturbirala, znanstvenici su uz pomoć funkcionalne magnetske rezonancije (fMRI) pratili aktivnost njezina mozga. Zatim su skenove 80 različitih dijelova mozga povezali u petominutni film koji pokazuje kako na genitalnu stimulaciju najprije reagiraju senzorna područja na korteksu, a zatim se aktivnost širi na limbički sustav, koji je povezan s emocijama i dugotrajnom memorijom. Kako se vrhunac zadovoljstva bliži, aktiviraju se mali mozak i frontalni korteks. U trenutku orgazma, najaktivniji je hipotalamus koji oslobađa oksitocin. Taj hormon povezan je s osjećajem zadovoljstva, ali i kontrakcijama mišića. Osim kod orgazma, oksitocin se luči i tijekom poroda i dojenja. Također, lučenje oksitocina smatra se važnim za emocionalno vezanje i uzajamnu vjernost partnera.

Nedavno je Nan Wise objavila studiju u kojoj se uz pomoć fMRI pratila moždana aktivnost 10 heteroseksualnih žena tijekom masturbacije i seksualnog odnosa s partnerom. Ta je studija pokazala da se s približavanjem orgazma lagano pojačava aktivnost dijelova mozga povezanih s memorijom, emocijama i pokretima. To je u suprotnosti sa studijom dr. Gerta Holstegea sa Sveučilišta Groningen koji je 2005. godine uz pomoć pozitronske tomografije (PET) pokazao da tijekom orgazma aktivnosti niza regija u ženskom mozgu, uključujući i one povezane s emocijama, slabe.

Može li žena doživjeti orgazam bez genitalne stimulacije?

Dokumentirani su slučajevi žena koje tvrde da mogu doživjeti orgazam samo razmišljanjem - bez ikakve fizičke stimulacije. Njihove tvrdnje potvrđuju mjerljivi parametri: udvostručeni otkucaji srca, povišen tlak, promjer zjenica i prag boli.

U različitim studijima žene su svjedočile da orgazam doživljavaju nakon stimulacije dojki ili bradavica. Žene s ozljedama kralježnice opisale su orgazam koji je uslijedio nakon stimulacije ušiju, usnica, grudi ili bradavica. Prostitutka i madam Xaviera Hollander, autorica knjige “The Happy Hooker”, izjavila je da je doživjela orgazam kad joj je policajac položio ruku na rame.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 07:01