VELIKI USPJEH DAVORA SOLTERA

SVEČANOST U ČAST NAŠEG ZNANSTVENIKA, DOBITNIKA KANADSKOG NOBELA Otkrio je imprinting - proces u razvojnoj biologiji povezan s nizom sindroma i bolesti

Davor Solter, Blaženka Divjak, Janet Rossant i Daniel Maksymiuk
 Zeljko Puhovski / CROPIX
 

U rezidenciji kanadskog veleposlanika u Hrvatskoj Daniela Maksymiuka u srijedu navečer održana je svečanost u čast hrvatskog znanstvenika Davora Soltera, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Gairdner, najznačajnije kanadske znanstvene nagrade.

Nagradu u iznosu od 100.000 kanadskih dolara od 1957. godine dodjeluje zaklada Gairdner za izvanredna dostignuća u temeljnim istraživanjima koja utječu na ljudsko zdravlje. Nagrada je poznata i kao "kanadski Nobel", a među 380 dosadašnjih laureata bilo je i 87 nobelovaca.

- Naši kriteriji za odabir pobjednika vrlo su slični onima za Nobelovu nagradu i Gairdnerovu nagradu smatramo kanadskom inačicom Nobelove nagrade - rekla je dr. Janet Rossant, predsjednica zaklade Gairdner.

Davor Solter, nakon Krešimira Krnjevića, drugi je Hrvat koji je dobio to prestižno priznanje. Nagradu Gairdner, naime, dijeli zajedno s Azimom Suranijem s Cambridgea, i to za otkriće imprintinga ili genomskog utiska. Riječ je o procesu u razvojnoj biologiji koji je povezan s nizom sindroma i bolesti, uključujući i rak.

- Do otkrića imprintinga došli smo početkom 1980-ih. To je znanstveno otkriće u pravom smislu te riječi jer prije nas nitko nije vidio imprinting - rekao je Solter na svečanosti kojoj su pristustvovali i ministrica znanosti Blaženka Divjak, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković David Smith i niz uglednih hrvatskih znanstvenika.

Davor Solter rođen je 1941. godine u Zagrebu gdje je diplomirao i doktorirao na Medicinskom fakultetu. Od 1973. živi u inozemstvu - 20 godina radio je na Institutu Wistar u Philadelphiji, 15 godina bio je direktor Instituta Max Planck za imunobiologiju u Freiburgu te je pet godina bio istraživački direktor Instituta za medicinsku biologiju u Singapuru. Službena dodjela nagrade Gairdner bit će u Torontu u listopadu.

Zagreb, 040718.
Sestinska cesta 27.
Rezidencija kanadskog veleposlanstva.
Svecanost povodom dodjele nagrade Gairdner hvatskom znanstveniku Davoru Solteru.
Na fotografiji: Davor Solter.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX
Davor Solter

Zagreb, 040718.
Sestinska cesta 27.
Rezidencija kanadskog veleposlanstva.
Svecanost povodom dodjele nagrade Gairdner hvatskom znanstveniku Davoru Solteru.
Na fotografiji: Davor Solter, Blazenka Divjak, i Daniel Maksymiuk, Janet Rossant.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX
Davor Solter, Daniel Maksymiuk, Blaženka Divjak i Janet Rossant

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 05:12