STUDIJA

Sveučilište Oxford prvi puta testira cjepivo protiv covida-19 među djecom i mladima

 Michael Ciaglo/Getty Images/AFP
‘Važno je utvrditi sigurnost i imunosni odgovor na cjepivo kod djece i mladih jer bi neka djeca mogla imati koristi od cijepljenja‘

Sveučilište Oxford objavilo je u subotu da je pokrenulo studiju kako bi prvi puta procijenilo sigurnost i imunosni odgovor na cjepivo protiv covida-19 koje je razvilo s AstraZenecom kod djece i mladih.

Novo ispitivanje utvrdit će je li cjepivo učinkovito kod djece i mladih između 6 i 17 godina, po priopćenju Sveučilišta.

Tristotinjak dobrovoljaca bit će uključeno i prva cijepljenja očekuju se ovaj mjesec.

Cjepivo u dvije doze Oxford/AstraZenece pozdravljeno je kao 'cjepivo za svijet' jer je jeftinije i lakše za distribuciju od nekih konkurentskih cjepiva.

AstraZeneca ima cilj proizvesti 3 milijarde doza ove godine a 200 milijuna doza mjesečno do travnja.

Andrew Pollard, stručnjak za pedijatrijske infekcije i imunitet i glavni znanstvenik u ispitivanjima cjepiva s Oxforda, rekao je: "Dok je većina djece relativno nepogođena koronavirusom i vjerojatno će biti dobro nakon infekcije, važno je utvrditi sigurnost i imunosni odgovor na cjepivo kod djece i mladih budući da bi neka djeca mogla imati koristi od cijepljenja".

Po Kraljevskom koledžu za pedijatriju i zdravlje djece, covid-19 može uzrokovati tešku bolest ili čak smrt i kod djece, ali to je vrlo rijetko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2023 02:01