POŠTAPALICE

SVI IH KORISTIMO, A AKO PRETJERAMO, OSTAVLJAMO DOJAM NIŽE INTELIGENCIJE Evo kako se riješiti navike koja obični razgovor može pretvoriti u torturu

 Profimedia, Tetra Images

Premda gotovo nema čovjeka koji ne koristi poštapalice u govoru, one generalno ostavljaju dojam da je govornik nervozan ili ne baš pretjerarno inteligentan. Komunikacijski stručnjaci kažu da se radi o uobičajenim pauzama u govoru koje i služe tome da napravimo stanku ili naglasimo ono što iduće želimo reći, no njihovo pretjerano korištenje ne ostavlja dobar dojam.

Lisa B. Marshall, stručnjakinja za komunikaciju, kaže da smo u stresnom govoru, kao što je razgovor za posao, prezentacija ili javni govor, skloni sporije disati i brže govoriti pa su nam riječi često brže od misli. U nekim slučajevima, poštapalice su signal da ćemo reći nešto važno i da ne želimo da nas pritom sugovornik prekida, ili da želimo nešto naglasiti.

Marshall naglašava da poštapalice koriste svi i da se nije susrela s istraživanjem koje bi pronašlo uzorak prema kojem se poštapalice koriste u određenim demografskim skupinama, no primijetila je da će ih češće koristiti mlađe generacije, posebno žene stare između 20 i 30 godina, piše New York Times. U toj se dobnoj skupini, smatra, takav govor smatra žargonom, pripadanje nekoj skupini i slično, no istovremeno se percipira kao odlika manje inteligentnih.

Ako ih svi koriste, u čemu je problem?

‘Kad se jednom naviknete na korištenje poštapalice, onda to postaje uteg. Nije neuobičajeno koristiti fraze poput ‘hm’, ‘znaš’, ‘kao’ i slično, no kad se pretjerano koriste u govoru, onda odvlače pažnju sugovorniku’, kaže Marshall.

Usporedila je to s psovkama. Povremena je upotreba prihvatljiva, no prečesto psovanje gubi svrhu i ostavlja dojam da je govornik lijen i nemaran u jeziku.

Također je važno primijetiti kad zbog poštapalica govor prestane biti tečan, a to se događa ako su riječi brže od misli i govornik će djelovati kao da mu manjka samopouzdanja ili stručnosti, ili da se nije pripremio.

Kako spriječiti korištenje poštapalica?

Prvi korak u ovom procesu je osvješćivanje, kaže Marshall. Preporuča ljudima da se tokom dva tjedna svaki dan pet minuta snimaju dok s nekim razgovaraju: ‘Vjerujte mi, nakon dva tjedna slušanja, odnosno snimanja i slušanja postat ćete svjesni problema. Morate sami čuti svoje probleme u govoru da biste ih znali ispraviti.’

Također, opuštanje i duboko disanje je metoda koju treba koristiti prije izlaganja. Koncentrirate li se na disanje, jednostavno će biti teže raditi greške u govoru.

Zamijenite poštapalice tišinom, dodaje Marshall. Premda će se možda na početku činiti čudno, bolje je na trenutak zastati, nego odvlačiti pažnju sugovornika višekratnim ‘hm’ ili ‘znaš’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:28