Sigurno vam je poznato tzv. ‘pravilo 5 sekundi‘ prema kojem možete pojesti hranu koja vam je pala na pod, ali ste je pokupili za pet sekundi. No što znanost zapravo kaže o tome koliko hrana smije provesti na podu, a da i dalje bude sigurna za jelo?
Kao prvo, to najviše ovisi o tipu hrane koja vam je pala, a potom o mjestu na kojem ste ju ispustili, piše Daily Mail.
‘Vlažna‘ hrana poput komada lubenice, jabuka i nekih vrsta mesnih narezaka, u kraćem vremenu privlače više bakterija od, primjerice, suhih keksa ili čipsa. Stoga za tu vrstu hrane vrijedi pravilo ‘što je kraće hrana bila na podu, to bolje‘.
Istraživanje je pokazalo da se u 100 mililitara vode u lokvi na pločniku nalazi oko 30.000 bakterija, uključujući fekalne bakterije i E. Coli, koje se preko cipela un...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....