A, B, C

SVIJETOM KRUŽE TRI GLAVNE VARIJANTE KORONAVIRUSA Evo koji je uočen kod bolesnika u europskim državama

 Getty Images/iStockphoto
Tip C je glavni europski tip koji je uočen kod ranih bolesnika iz Francuske, Italije, Švedske i Engleske

Međunarodna skupina znanstvenika pod vodstvom dr. Petera Forstera sa Sveučilišta Cambridge rekonstruirala je u časopisu Proceeding of the National Academy of Sciences (PNAS) ranu evoluciju virusa SARS-CoV-2 te zaključila da postoje tri glavne varijante novog koronavirusa: A, B i C.

Do tog zaključka znanstvenici su došli analizom genoma koronavirusa uzetih iz uzoraka 160 pacijenata iz cijelog svijeta u razdoblju između 24. prosinca 2019. i 4. ožujka 2020. godine.

Wuhan

Varijanta A genetski je najsličnija koronavirusima nađenim kod šišmiša i pangolina ili ljuskavaca. Ta se varijanta smatra “korijenom epidemije Covida-19”, ali nije bila prevladavajuća u Wuhanu, ishodištu nove bolesti. Veliki broj slučajeva koronavirusa varijante A pronađen je kod pacijenata iz SAD-a i Australije.

U Wuhanu je kod pacijenata dominirala varijanta B koronavirusa koji se razvio iz varijante A (mutacijom dvaju gena). Nadalje, varijanta B prevladava kod pacijenata u istočnoj Aziji.

Varijanta C je glavni europski tip koji je prisutan kod ranih bolesnika iz Francuske, Italije, Švedske i Engleske. Ta varijanta koronavirusa “kći” je varijante B te je zapažena kod pacijenata u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Singapuru, odakle se proširila do Europe. - Većina slučajeva iz Wuhana su B varijanta iz koje se kasnije razvila varijanta C te proširila na početku kroz Singapur - rekao je Forster za Daily Mail.

Bez mutacija

Forster smatra da varijanta C nije mutirala, ali naglašava da to ipak treba uzeti s oprezom jer se takvo razmišljanje zasniva na malom uzorku. Analiza britanskih znanstvenika u PNAS-u također sugerira da je jedan od najranijih proboja virusa SARS-CoV-2 u Italiju došao kroz prvu dokumentiranu njemačku infekciju 27. siječnja te da je još jedan rani talijanski put infekcije povezan s klasterom pacijenata u Singapuru.

New York

Dok je varijanta C dominirala u Europi prvih tjedana širenja Covida-19, novije analize Forsterova tima pokazuju da se Starim kontinentom sada sve brže širi varijanta B. Forsterov tim analizirao je 1000 uzoraka uzetih do kraja ožujka, ali ta studija još nije prošla recenziju. No, preliminarni rezultati ukazuju na to da varijanta B koronavirusa sada dominira u Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji i Nizozemskoj.

Istodobno, New York Times prenosi istraživanje genetičara Harma van Bakela s Medicinskog fakulteta Icahn, koje pokazuje da je koronavirus počeo kružiti New Yorkom sredinom veljače, tjednima prije nego što je potvrđen prvi slučaj, te da su ga putnici većinom donijeli iz Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. srpanj 2024 17:03