OD 17. DO 20. LIPNJA

Svjetski znanstveni spektakl u Splitu u kojem sudjeluje četvero dobitnika Nobelove nagrade

Nobelovci prof. dr. Aaron Ciehanover, prof. dr. Thomas Sudhof i prof. dr. Richard Roberts s prof. dr. Draganom Primorcem, predsjednikom ISABS-a

Primorac: Split i Hrvatska ponovno su u središtu pozornosti svjetske znanstvene zajednice. To je Hrvatska koju sam sanjao

U razdoblju od 17. do 20. lipnja 2024. Split će postati središe okupljanja vodećih svjetskih znanstvenika iz područja personalizirane i regenerativne medicine te medicinske, forenzičke i antropološke genetike održavanjem 13. Kongresa primijenjene genetike i predavanja o translacijskoj medicini Klinike Mayo (engl. 13th ISABS Conference on Applied Genetics and Mayo Clinic Lectures in Translational Medicine). Na kongresu će sudjelovati više od 400 vrhunskih znanstvenika iz cijelog svijeta, među kojima su i četiri dobitnika Nobelove nagrade: prof. dr. sc. Sir Richard Roberts, glavni znanstveni direktor kompanije New England Biolabs (Massachusetts, SAD), prof. dr. sc. Aaron Ciechanover s Izraelskog tehnološkog instituta Technion, prof. dr. sc. Gregg Semenza sa Sveučilišta Johns Hopkins i prof. dr. sc. Svante Pääbo s Max Planck Instituta za evolucijsku antropologiju, koji će održati pozvana predavanja te sudjelovati s prof. dr. sc. Draganom Primorcem na posebnom forumu „Nobel Spirit“ namijenjenom stručnoj i široj javnosti, a koji će biti kao i u dosadašnjim izdanjima kongresa popraćen prijenosom na Hrvatskoj radioteleviziji.

Teme ovogodišnjeg kongresa uključuju epigenetiku, molekularnu dijagnostiku, gensku i staničnu terapiju, nove oblike liječenja karcinoma (imunoterapija, poput terapije T stanicama s ‘kimernim antigenskim receptorom‘ (CAR-T) itd.), farmakogenomiku, nutrigenomiku, translacijsku i personaliziranu medicinu, regenerativnu medicinu, primjenu cjelogenomskog sekvenciranja i umjetne inteligencije u kliničkoj medicini, najnovije multi OMICS tehnologije, tkivno inženjerstvo itd. U sklopu memorijalnog simpozija „Moses Samuel Schanfield“ kojim će predsjedati vodeći američki forenzičar prof. dr. Henry Lee, obradit će se najaktualnije teme iz forenzičke i antropološke genetike. Kongres će se održati u hotelu Radisson Blu Resort & Spa, Split, u organizaciji Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti (ISABS), Specijalne bolnice Sv. Katarina i Klinike Mayo, vodeće zdravstvene institucije u Sjedinjenim Američkim Državama, u suradnji s Američkom akademijom za forenzičke znanosti (AAFS) te u suorganizaciji Sveučilišta u Splitu, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Instituta za antropologiju, Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku, Medicinskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku, Sveučilišta u Rijeci, Medicinskog fakulteta u Rijeci te Sveučilišta Sjever, Sveučilišta Penn State, Sveučilišta New Haven, Međunarodnog centra primijenjenih bioloških znanosti (ICABS), Klinike Regiomed, Genosa itd. Kongres se odvija uz potporu Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog društva za humanu genetiku (HDHG), Hrvatskog društva za preciznu (personaliziranu) medicinu (HDPM), Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih, Ministarstva zdravstva, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva unutarnjih poslova i ponovo stavlja Republiku Hrvatsku u središte pozornosti svjetske znanstvene javnosti. Ovogodišnji partner u organizaciji je Hrvatska turistička zajednica koja je napravila novi iskorak u globalnoj promociji Hrvatske kao države koja stavlja naglasak na razvoj znanosti i inovacija.

Idejni tvorac ovog uglednog znanstvenog skupa s dugom tradicijom je prof. dr. sc. Dragan Primorac, koji je godinama na popisu 2% znanstvenika s najvećim utjecajem citiranosti u svijetu, a iza kojeg su godine iskustva i vrhunskog znanstvenog rada, posebice pionirski iskoraci u području forenzičke genetike, istraživanja genetičkog podrijetla naroda te regenerativne i personalizirane medicine. Kao osnivač i predsjednik ISABS-a, HDHG-u i HDPM, snažno je pozicionirao hrvatsku genetiku globalno, motivirao veliki broj mladih da se bave genetikom (od kojih su neki već postigli zavidne međunarodne karijere) te sa suradnicima iz HDHG napravio povijesni iskorak uvođenja specijalizacije iz medicinske genetike u Hrvatskoj.

Niz godina, veliku ulogu u organizaciji konferencije ima i Institut za antropologiju. Znanstvenici s Instituta za antropologiju, predvođeni ravnateljem prof. dr. sc. Damirom Marjanovićem (jednim od prvih mladih znanstvenika koji su stasali uz prof. dr. sc. Primorca i ISABS), predstavit će svoje znanstveno djelovanje s velikim brojem sažetaka i postera te s dva pozvana predavanja koja će održati u sklopu Devetog hrvatskog kongresa humane genetike i Drugog hrvatskog kongresa personalizirane (precizne) medicine (engl. 9th Croatian Human Genetics Conference; 2nd Croatian Personalized and Precision Medicine Conference).

Program konferencije

Bogati program konferencije započinje dan prije službenog otvorenja satelitskim simpozijem „Deveti hrvatski kongres humane genetike i Drugi hrvatski kongres personalizirane (precizne) medicine“, koji se održava s ciljem okupljanja, predstavljanja rezultata i uspostavljanja suradnje između hrvatskih stručnjaka iz područja humane genetike i personalizirane medicine, a već se tradicionalno odvija u sklopu ISABS kongresa. Tijekom održavanja glavne konferencije organizira se i nekoliko paralelnih simpozija, uključujući „The First Conference of The International Regenerative Medicine Experts Society (IARMES)“, „Nutrigenomics 365 Workshop“, „European Olympic Committees: Medical and Antidoping Commission Meeting“, a koji će okupiti veliki broj stručnjaka iz različitih područja.

Ovogodišnji kongres obilježit će predstavljanja nekoliko značajnih knjiga. Prva knjiga je autora prof. dr. sc. Henryja Erlicha, znanstvenika koji je najpoznatiji po svojoj ulozi vođe tima koji je razvio metodu lančane reakcije polimerazom (PCR) i time značajno doprinio razvoju molekularne biologije i genetike. Za to otkriće dodijeljena je Nobelova nagrada. Naziv knjige je „Genetic Reconstruction of the Past“, koja govori o primjeni naprednih molekularnih tehnika i analiza u svrhu rekonstrukcije povijesti ljudske populacije te istražuje genetičke informacije iz prošlog vremena s ciljem razumijevanja migracija, evolucije i demografskih promjena koje su oblikovale današnju genetičku raznolikost ljudi. Druga knjiga je „Gunshot in Croatia“ autorice Xiaping Jiang koja govori o forenzičkim istraživanjima ratnih zločina iz doba Domovinskog rata te o suradnji prof. dr. sc. Henryja Leeja s hrvatskim forenzičarima u poslijeratnom vremenu. Treća knjiga „Pharmacogenomics in Clinical Practice“ urednika prof. dr. sc. Dragana Primorca, prof. dr. sc. Wolfganga Höppnera i izv. prof. dr. sc. Lidije Bach-Rojecky, objedinjuje najnovije spoznaje iz područja farmakogenomike u kliničkoj praksi. Četvrta knjiga „Forensic DNA Applications: An Interdisciplinary Perspective (2nd Edition)“ prema riječima prof. dr. Roberta Gaensslena, bivšeg urednika Journal of Forensic Sciences najsveobuhvatnija je knjiga do sada objavljena iz područja forenzičke genetike. Knjigu su uredili prof. dr. sc. Dragan Primorac i prof. dr. sc. Moses Schanfield.

Osobito treba istaknuti i četvrtu televizijsku emisiju „Nobel Spirit“, kojoj je cilj potaknuti javnu raspravu o ulozi znanosti u rješavanju globalnih zdravstvenih, ali i značajnih regionalnih problema poput odljeva mozgova, demografskog pada te kulturnih i društvenih promjena. Kao i proteklih godina, ovaj će jedinstveni događaj iz veličanstvenog Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika prijenosom uživo popratiti Hrvatska radiotelevizija.

Kao posljednji događaj, dan nakon službenog zatvaranja kongresa, organiziran je jedinstveni događaj, radionica istraživanja mjesta događaja pod nazivom „Slučaj Phila Spectora - Forenzički tragovi u suđenju Philu Spectoru“ pod stručnim vodstvom prof. dr. sc. Henryja Leeja i prof. dr. sc. Dragana Primorca, uz potporu prof. dr. sc. Damira Marjanovića, prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića i načelnice Centra za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja Ivan Vučetić, Andree Ledić u suradnji ISABS-a s Ministarstvom unutarnjih poslova, Američkom akademijom za forenzičke znanosti i Sveučilišnim odjelom za forenzičke znanosti Sveučilišta u Splitu.

Konferencija po mjeri mladih

Vezano za kongres ISABS, posebno ističe važnu ulogu edukacije mladih znanstvenika iz područja genetike te kako je cijeli koncept kongresa izgrađen oko ideje interakcije studenata i mladih znanstvenika s vodećim znanstvenicima svijeta.

Prema dosadašnjoj tradiciji, u sklopu kongresa najboljim srednjoškolcima u Hrvatskoj i njihovim mentorima dodijelit će se prestižne nagrade „The ISABS Future Scientist“, dok će njihovi radovi biti prezentirani u vidu poster prezentacija. Ovaj je projekt ostvaren u suradnji s Međunarodnim društvom primijenjenih bioloških znanosti (ISABS), Ministarstvom znanosti, obrazovanja i mladih te Agencijom za odgoj i obrazovanje. Cilj ove nagrade motivirati je mlade da već u srednjoškolskoj dobi započnu s razvojem svojih znanstvenih kompetencija i potaknuti ih na daljnje znanstveno usavršavanje. Također, pet mladih znanstvenika iz svijeta, a koji su već odabrali svoj put i postigli značajna postignuća u protekloj godini bit će nagrađeni posebnom nagradom „Moses Schanfield Young Investigator Award (MSYIA)“.

Organizatori kongresa

Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti (ISABS)

Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti (engl. International Society for Applied Biological Sciences, ISABS) osnovali su 1996. prof. dr. sc. Dragan Primorac i prof. dr. sc. Moses Schanfield, a uskoro nakon toga pridružio im se prof. dr. sc. Stanimir Vuk Pavlović, s ciljem promicanja edukacijskih i znanstvenih procesa iz područja molekularne medicine, forenzičke i antropološke genetike te biotehnologije. Sestrinska je organizacija Američke Akademije za forenzičke znanosti. Tijekom 27 godina postojanja, u radu ISABS-ovih konferencija koje se održavaju svake dvije godine sudjelovalo je više od 6.000 znanstvenika te više od 800 pozvanih predavača iz čak 78 država. U radu Znanstvenog odbora ISABS-a sudjeluje petero dobitnika Nobelove nagrade (prof. dr. sc. Aaron Ciechanover, prof. dr. sc. Robert Huber, prof. dr. sc. Paul Modrich, prof. dr. sc. Richard Roberts i prof. dr. sc. Ada Yonath).

Specijalna bolnica Sv. Katarina – europski centar izvrsnosti

Specijalna bolnica Sv. Katarina europski je centar izvrsnosti za personaliziranu medicinu, prva je hrvatska bolnica s američkom JCI akreditacijom, nastavna je baza četiri medicinska fakulteta u Europi i Penn State College of Medicine u SAD-u te Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Partner je institucija s najvećom američkom akademskom zdravstvenom institucijom University of Pittsburgh Medical Center (UPMC), njemačkim bolnicama BG Klinikum Unfallkrankenhaus Berlin i Regiomed Kliniken. Specijalna bolnica Sv. Katarina službena je bolnica Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog nogometnog saveza, Hrvatskog taekwondo saveza i drugih, a u suradnji s američkom Klinikom Mayo i ISABS-om, svake dvije godine organizira kongrese koji se ubrajaju među najznačajnije iz područja personalizirane medicine, forenzičke i antropološke genetike. U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina o pacijentima skrbi više od 200 djelatnika, među kojima 80-tak vrhunskih liječnika specijalista i to putem čak 18 centara izvrsnosti. Bolnica na jednom mjestu svojim pacijentima osigurava najsuvremeniji dijagnostički, terapeutski i rehabilitacijski pristup na razini vodećih svjetskih zdravstvenih institucija. Svake godine u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina obavi se više od 60.000 pregleda pacijenata iz Hrvatske i inozemstva.

Klinika Mayo – vodeća američka bolnica

Prema U.S. News & World Report Klinika Mayo godinama je najbolja bolnica u Sjedinjenim Američkim Državama, a taj izniman rezultat ponovljen je u periodu 2023. - 2024. godine. U bolnici radi 63.000 zaposlenika i ima godišnje prihode veće od $17 milijardi dolara. Godišnje se više od 1.3 milijuna pacijenata iz SAD-a i 130 država svijeta liječi u Klinici Mayo. Bolnica ima podružnice smještene u tri savezne države: Rochester (Minnesota), Jacksonville (Florida) i Phoenix/Scottsdale (Arizona). Osim što je centar znanstvene i kliničke izvrsnosti, Klinika Mayo posebno njeguje razvoj inovativnosti. Istodobno Klinika Mayo, centar je najnaprednijih tehnoloških i edukacijskih kretanja u SAD-u čime značajno doprinosi razvoju i postavljanju novih standarda, posebice u području regenerativne i personalizirane medicine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 08:19