BORBA S TUMORIMA

Tajna čudesnog gena p53: ‘Najbolje oružje protiv raka krije se u organizmu slona! To je pravi lovac na karcinom‘

Susret dva stara slona u Keniji, ilustracija

 Viktor Lapaev/Panthermedia/Profimedia/Viktor Lapaev/Panthermedia/Profimedia
Slonovi, tvrde znanstvenici, nose puno veću, raznolikiju skupinu proteina koji se bore protiv nastanka tumora

Prema istraživanju, objavljenom prošloga tjedna u znanstvenom časopisu Molecular Biology and Evolution, geni slonova mogli bi biti ključni faktor u borbi protiv raka, piše The Times

Unatoč njihovom ogromnom tijelu i dugom životnom vijeku, tek oko pet posto slonova umre od karcinoma.

Taj paradoks je zbunio znanstvenike jer inače više stanica dovodi do veće replikacije, što povećava vjerojatnost da tijelo neće otkriti oštećenu DNK ili defektnu stanicu koja može rezultirati tumorima. Slonovi pak žive gotovo jednako dugo kao i ljudi, a mogu težiti i do pet tona.

Međutim, skupina britanskih i europskih znanstvenika tvrdi da su napravili veliki korak u rješavanju Petovog paradoksa, nazvanog po britanskom epidemiologu Sir Richardu Petou. Riječ je o zapažanju da, na razini vrste, incidencija raka ne korelira s brojem stanica u organizmu

Slonovi, tvrde znanstvenici, nose puno veću, raznolikiju skupinu proteina koji se bore protiv tumora.

Naše stanice se nastavljaju dijeliti tijekom života organizma, a svaka stanica nosi rizik od stvaranja tumora. Jedno od oružja tijela je gen nazvan p53, poznat kao "čuvar genoma", koji lovi stanice s neispravnom DNK. On potiče stanice da se same poprave ili samounište. Međutim, odmetnute stanice raka mogu spriječiti rad p53, pa se stanica veže s drugima i tako proizvodi tumore.

Čudesni gen p53

Ljudi imaju dvije verzije p53, ali slonovi imaju njih 40, poručili su znanstvenici koji su radili na ovome gore spomenutom istraživanju. Biokemijska analiza i računalne simulacije također su pokazale da su geni p53 kod slonova strukturno drugačiji, pružajući im mnogo veću zaštitu protiv raka.

Istraživači sumnjaju da iako defektne stanice mogu zaobići dvije verzije p53, to isto ne mogu tako lako učiniti ako se gen p53 broji u desecima.

"Ovo je uzbudljiv razvoj za naše razumijevanje toga kako p53 doprinosi prevenciji raka", rekao je Robin Fahraeus, s Francuskog nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja u Parizu, koautor studije.

Nalazi će otvoriti put za istraživanja o tome kako se aktiviraju geni p53 i nastavno na to trebali bi poslužiti za razvoj novih terapija i lijekova, optimistični su znanstvenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 09:41