KORAK NAPRIJED

Talijani prvi u Europi uspješno transplantirali bioničku ruku

 AP
Koristeći bioničku ruku povezanu s njegovim živčanim sustavom, pacijent je sada u stanju napraviti cijeli niz kompleksnih pokreta. 'Neke od pokreta ne možemo pokazati jer su pomalo prosti', našalio se neurolog

ZAGREB - Talijanski znanstvenici prvi su u Europi uspješno transplantirali bioničku ruku 26-godišnjem mladiću. Koristeći bioničku ruku povezanu s njegovim živčanim sustavom, pacijent je sada u stanju napraviti cijeli niz kompleksnih pokreta.

Mladi Pierpaolo Petruzziello, Talijan koji živi u Brazilu, tijekom jedne prometne nesreće ostao je bez lijeve podlaktice. Kada je saznao da talijanski znanstvenici rade na projektu razvoja bioničke ruke, prijavio se kao dobrovoljac. Oko tri milijuna eura vrijedni projekt LifeHand, koji je financirala Europska Unija, trajao je pet godina. Klinički pokus tijekom koga je pacijentu ugrađena bionička ruka vođen je u Biomedicinskom kampusu u Rimu, a trajao je mjesec dana.

- To je samo pitanje uma i koncentracije. Kada o bioničkoj ruci mislim kao o svojoj podlaktici, sve postaje lakše - izjavio je Pierpoalo Petruzziello demonstrirajući različite pokrete koje je naučio poput micanja prstima i uzimanja različitih predmeta.

- Neke od pokreta ne možemo pokazati jer su pomalo prosti - našalio se neurolog Paolo Maria Rossini koji je vodio projekt LifeHand. U delikatni pokus presađivanja ruke bila su uključena tri kirurga, dva anesteziologa, tri neurologa i četiri bioinženjera.

Bionička ruka LifeHand teška je oko dva kilograma. Ima pet aluminijskih prstiju, mehanizmi koji omogućavaju pokrete su napravljeni od čelika, dok je dlan napravljen od ugljikovih vlakana. Pierpoalo Petruzziello nije prvi pacijent na svijetu kome je presađena bionička ruka. Podsjetimo, prve bioničke ruke 2002. godine u Reahabilitacijskom centru u Chicagu transplantirane su Jesseju Sulivanu, bivšem nogometašu kojem su obje ruke izgorjele kada je dodirnuo električni kabel. Tri godine kasnije bioničku ruku dobila je i Claudia Mitchell, bivša pripadnica američkih marinaca u Kuvajtu, koja je bez ruke ostala u prometnoj nesreći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:34