ELEGANTNI SVEMIR

Teorija superstruna otkriva nam uzbudljivi svijet moderne fizike

Brian Greene profesor je fizike i matematike na Columbiji i autor koji nastoji približiti modernu znanost širokoj javnosti

Živimo u izvanredno privilegiranom dobu, kada su neke duboke istine o svemiru još uvijek unutar dosega ljudskog duha istraživanja, kaže poznati američki teorijski fizičar Brian Greene.

Jedan od vodećih svjetskih znanstvenih komunikatora koji na jednostavan način objašnjava najsloženije fizikalne koncepte, Brian Greene široj javnosti poznat je po svojim odličnim popularno-znanstvenim knjigama “Elegantni svemir”, “Tkivo svemira” i “Skrivena stvarnost”.

Vrstan teoretičar

Brian Greene (51) diplomirao je fiziku 1984. godine na Harvardu, a zatim 1986. doktorirao na Oxfordu. Od 1990. do 1995. radio je na Sveučilištu Cornell, potom je 1996. prihvatio ponudu Sveučilišta Columbia, gdje je profesor fizike i matematike. U svijetu fizike Greene je poznat po svojim radovima na području teorije superstruna, jedne od najuzbudljivijih fizikalnih teorija današnjice.

- To je široka i duboka tema koja uključuje mnoga važna otkrića u fizici. Budući da ta teorija ujedinjuje zakone na velikoj i malenoj skali, zakone koji vladaju fizikom i u najdaljim svemirskim prostranstvima i u najsitnijim mrvicama tvari, toj se temi može pristupiti iz mnogo smjerova - kaže Greene koji je suosnivač i direktor Instituta za strune, kozmologiju i fiziku astročestica Sveučilišta Columbia.

Ipak, za razliku od mnogih fizičara, fokusiranih uglavnom na svoj rad, Brian Greene se od prvih dana svoje karijere trudi približiti modernu znanost širokoj javnosti.

Festival znanosti

Njegova prva knjiga “Elegantni svemir” bila je finalist za Pulitzerovu nagradu te je 2000. godine dobila Aventis Prize, tada najprestižniju britansku nagradu za djelo iz popularne znanosti. Njegova druga knjiga “Tkivo svemira” bila je pola godine na listi bestselera New York Timesa, a uspjeh je doživjela i “Skrivena stvarnost”. Sve tri knjige prevedene su na hrvatski, a objavio ih je Jesenski & Turk.

U nastojanju da modernu znanost približi “običnim smrtnicima” Greene je zajedno s novinarkom Tracy Day 2008. godine u New Yorku pokrenuo The World Science Festival, koji je dosad posjetilo više od 500 tisuća ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 11:35