FreeBuds 5i

Testirali smo Huawei slušalice s poništavanjem buke: za ovu cijenu teško je pronaći nešto bolje

Huawei FreeBuds 5i

 Ilija Matanović/Jutarnji List
Ono što Huawei sa svojim slušalicama radi bolje vjerojatno od svih ostalih proizvođača je način upravljanja gestama

Dok se Huawei zbog već dobro poznatih problema s američkom administracijom sve teže uspijeva održati kao važan igrač na polju pametnih telefona, njihove druge kategorije potrošačke tehnologije drže se i više nego dobro.

Osim njihovih pametnih satova koji su među najprodavanijima u Hrvatskoj, tu ponajprije mislimo na bežične slušalice, koje se već godinama postojano razvijaju kao neke od najkvalitetnijih na tržištu. Pritom je posebno zanimljiva njihova serija sa sufiksom "i", koja označava cjenovno povoljniju ponudu. Najnoviji predstavnik te obitelji su TWS slušalice Huawei FreeBuds 5i, koje smo imali priliku testirati. Riječ je o slušalicama koje koštaju 99 eura i premda se u trgovinama svakako može pronaći i višestruko jeftinije uređaje, praktički je nemoguće pronaći TWS slušalice koje za tu cijenu donose takvu razinu kvalitete i značajku kakve se dobivaju s FreeBuds 5i.

image

Huawei FreeBuds 5i

Ilija Matanović/Jutarnji List

Za početak, dizajnirane su vrlo privlačno i pomalo specifično. Nije riječ o kopiji Appleovih AirPodsa kakve su najčešće na današnjem tržištu, nego imaju neku svoju filozofiju. Zahvaljujući mekanim silikonskim nastavcima ugodno sjedaju u uho i sprečavaju ulaz neželjenoj okolišnoj buci, a nastavak koji viri iz uha je u obliku zaobljenog pravokutnika.

Kutija za punjenje je jajastog oblika, vrlo je lagana i malena. Izrađena je od neke laganije plastike zbog čega krstari po neobičnoj ivici između jeftinog i kvalitetnog. Poklopac unatoč tome ima solidan "klik", sve je čvrsto na svom mjestu i nema klaparanja. Dostupne su tri boje - bijela, crna i nebesko plava, koju smo imali na testu i koja se čini nekako najposebnijom.

Pošto nisam certificirani audiofil, o kvaliteti zvuka ne mogu pretjerano razglabati, ali ono što mogu reći jest da sam bio i više nego zadovoljan. Basa ima sasvim dovoljno, a pritom nije prenaglašen, glasnoća je na vrlo visokoj razini, a ni na maksimumu ne dolazi do značajnog pada kvalitete. FreeBuds 5i nose certifikat Hi-Res audio i osposobljene su za Sonyjev kodek LDAC, što ukazuje na to da je kvaliteta zvuka doista na zavidnoj razini.

Ono što je rijetkost u ovom cjenovnom rangu je kvaliteta sustava aktivnog poništavanja okolišne buke (ANC) koja je implementirana u Huawei FreeBuds 5i. Na papiru, maksimalno se poništava buka do 42 decibela, a u praksi to znači da ćete, na primjer, u tramvaju punom egzaltiranih tinejdžera čuti samo svoju muziku, dok će njihovi razgovori biti eliminirani ili u najgorem slučaju svedeni na nerazumljivo i tiho mrmljanje.

image

Huawei FreeBuds 5i

Ilija Matanović/Jutarnji List

Postoje tri verzije ANC-a, koje se mogu odabrati ovisno o količini okolišne buke i progresivno su agresivnije u uklanajnju smetnji - "cozy", "general" i "ultra". Dostupan je i način "awareness", kod kojeg se izoliraju i u slušalice propuštaju samo glasovi, kako ne biste morali skidati slušalice ako želite kratko porazgovarati s nekime.

Ono što Huawei sa svojim slušalicama radi bolje vjerojatno od svih ostalih proizvođača je način upravljanja gestama. Prije svega, preporučljivo je na pametni telefon skinuti aplikaciju AI LIFE (slušalice rade i s Androidom i s iOS-om). Za skidanje te aplikacije prvo je potrebno skinuti Huaweijevu trgovinu za aplikacije App Gallery, što malo komplicira stvar, ali vjerujte da je vrijedno toga.

Kroz tu aplikaciju moguće je upravljati svim funkcijama slušalica, primjerice, odabrati bazične postavke equilizera. Kroz tu aplikaciju moguće je i pronaći slušalicu ako vam se slučajno zagubi (ispuštat će dosta glasne pišteće zvukove, što je zaboravnom tipu poput mene, recimo, u više navrata bilo spasonosno).

No ono najimpresivnije jest upravljanje funkcijama slušalica gestama. Kroz AI LIFE moguće ih je podešavati po vlastitom ukusu, ali ilustracije radi, kod mene je to postavljeno ovako: dvostruki pritisak na bilo koju slušalicu služi za javljanje na poziv i prekidanje poziva; ako slušate muziku, dvostruki pritisak na lijevu slušalicu prebacuje na pjesmu prije, a pritisak na desnu prebacuje na sljedeću pjesmu; prilikom poziva dugi pritisak na bilo koju slušalicu služi za odbijanje poziva; za vrijeme reprodukcije dugi pritisak na lijevu mijenja razinu aktivnog poništavanja buke (ANC), a na desnu priziva identifikaciju pjesme koja upravo svira.

image

Huawei FreeBuds 5i

Ilija Matanović/Jutarnji List

I meni svakako najdraži dio - povlačenje prstom prema gore ili dolje po bilo kojoj slušalici služi za pojačavanje, odnosno stišavanje zvuka, što znači da praktički ni u jednom trenutku nije potrebno vaditi telefon iz džepa - sve se komande mogu izvesti na samim slušalicama. Dodatno, zahvaljujući ugrađenom senzoru, reprodukcija prestaje čim izvadite bilo koju slušalicu iz uha, i ponovno starta kad je vratite.

Baterija je također jedna od jačih strana - u kutiji za punjenje trebalo bi biti ukupno 28 sati reprodukcije, dok bi slušalice trebale izdržati sedam i pol sati reprodukcije u komadu, odnosno oko šest sati s uključenim ANC-om. Sasvim iskreno, nisam se baš često dospio naći u situaciji da sam sasvim iscijedio bateriju, tako da ne mogu pouzdano govoriti o tim brojkama, ali sama činjenica da sam - kao netko tko stalno ima slušalice u ušima - uvijek imao dovoljno baterije meni govori dovoljno sama po sebi. Osobno mi nedostaje bežično punjenje, ali u ovom cjenovnom rangu to bi bilo previše za očekivati.

Zaključno, Huawei FreeBuds 5i su idealna opcija za blago zahtjevne ljubitelje kvalitetne reprodukcije, kojima je važna ergonomija i praktičnost u korištenju te dugotrajnost baterije i spremni su izdvojiti solidnu, ali ne preveliku količinu novca te traže idealan omjer uloženog i dobivenog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:11