NOVO OTKRIĆE

‘The Blob je imao razorne posljedice. A sad smo prvi put zaronili dublje i shvatili što se događa...‘

Ilustracija

 Romeo Gacad/Afp
Znanstvenici su dosad bili fokusirani na površinu mora, ali sada su istražili što toplinski valovi rade i duboko ispod površine

Toplinski valovi na kopnu dobro su istraženi, a njihovu su snagu na svojoj koži mogli iskusiti brojni Europljani prošlog ljeta. No, manje je poznato da morski toplinski valovi postaju sve učestaliji zbog klimatskih promjena i da mogu nastati i u dubinama oceana, a ne samo na njegovoj površini.

Jedan takav morski toplinski val, poznat kao "The Blob", razvio se uz obalu Aljaske 2013. godine i ubrzo se proširio sve do Meksika duž obale Tihog oceana. Zadržao se mnogo dulje nego što je itko očekivao, izazivajući razorne posljedice po ribarstvo.

U jednom trenutku, plutača za mjerenje temperature mora, koja se nalazila u oceanu u blizini Oregona, otkrila je skokove temperature do sedam Celzijevih stupnjeva u manje od sat vremena. Ocean je isparavao. Međutim, znanstvenici nisu znali što se događa na dnu oceana jer su se dosad usmjerili na promatranja njegove površine.

Novo modeliranje istraživača iz američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) pokazuje da se morski toplinski valovi mogu razviti i duboko pod vodom - zajedno s toplinskim valovima koji se događaju na površini oceana, ali ponekad i kada nema vidljivih naznaka zagrijavanja na površini.

image

Ilustracija

Global_pics/Getty Images/istockphoto

Istraživači već više od desetljeća proučavaju morske toplinske valove tako što mjere i uspoređuju podatke o temperaturama na površini oceana. No, dosad se malo toga znalo o temperaturama na dnu oceana. Nova analiza kontinentalnog pojasa koje okružuju Sjevernu Ameriku otkriva da morski toplinski valovi mogu biti intenzivniji i trajati dulje od razdoblja visokih temperatura na površini oceana.

"Ovo je prvi put da smo mogli stvarno zaroniti dublje i procijeniti kako se ti ekstremni događaji odvijaju duž plitkog morskog dna", rekao je za Science Alert autor studije Dillon Amaya. Analiza se usredotočila na zapadnu i istočnu obalu Sjeverne Amerike, koristeći podatke koji obuhvaćaju tri desetljeća, od 1993. do 2019., kako bi se proizvele simulacije oceanske struje koje se uzdižu iz dubina.

"Ne samo da toplinski valovi na dnu mora traju dulje nego oni na površini, već postoje mnoge regije u kojima intenzitet toplinskog vala na dnu mora premašuje intenzitet toplinskog vala na površini mora na istoj lokaciji", ističu istraživači u svom radu.

Ističu kako je potrebno obratiti veću pozornost na dno oceana, gdje žive neke od najvrjednijih morskih vrsta i mogu doživjeti toplinske valove sasvim drugačije od onih na površini. Također, potrebno je shvatiti da izgaranje fosilnih goriva gura oceanske ekosustave do samih granica. Budući da su Zemljini oceani sada apsorbirali oko 90 posto viška topline uzrokovane globalnim zagrijavanjem, 20 je puta veća vjerojatnost da će se dogoditi morski toplinski valovi poput "The Bloba".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:37