VELIKI USPJEH

Tijekom Virginova leta u svemir prvi put praćena aktivnost mozga astronauta, a za to je zaslužan zagrebački znanstvenik

Tuva Atasever, drugi turski astronaut u svemiru uoči misije Galactic 07

 Osobna arhiva
Kad se vrate iz svemira, mnogi astronauti imaju povišeni intrakranijalni pritisak i promjene u vidnom polju

Kompanija Virgin Galactic, vlasništvo milijardera Richarda Bransona, jučer je iz svemirske luke Spaceport America u Novom Meksiku uspješno lansirala svemirsku letjelicu VSS Unity sa šest članova posade, među kojima je bio i turski astronaut Tuva Atasever. Misija Galactic 07 veliki je uspjeh ne samo za Tuvu Atasevera nego i hrvatskog znanstvenika dr. Vladimira Ivkovića, koji je sa suradnicima tijekom leta proveo zanimljiv eksperiment.

image

Dr. Vladimir Ivković i suradnice

Osobna arhiva

Atasever je, među ostalim, letio s instrumentom za praćenje aktivnosti mozga što je dio projekta BEACON-R (Behavioral, Affective, Cognitive and Neurophysiological Responses to Spaceflight), koji su koncipirali Vladimir Ivković i njegova kolegica Joanna Pollonais.

image

Dr. Vladimir Ivković i suradnici, s kojima je i turski astronaut Tuva Atasever

Osobna arhiva/

- Ovo je prvi put da smo mogli koristiti našu tehnologiju NINscan koja nam omogućava praćenje prokrvljenosti mozga i toka cerebrospinalne tekućine u mozgu. Dakle, prvi put smo mogli pratiti tok cerebrospinalne tekućine kroz mozak tijekom svemirskog leta, prokrvljenost mozga uz električnu aktivnost mozga i rad srca. To je velika stvar jer će nam pomoći u razumijevanju sindroma SANS (spaceflight associated neuro-ocular syndrome) od koga pate astronauti u dugotrajnim svemirskim misijama - rekao nam Vladimir Ivković, direktor za istraživanja novoosnovanog Centra za svemirsku medicinu (CSMR)pri Odjelu psihijatrije Massachusetts General Hospital u Bostonu.

image

Tuva Atasever, drugi turski astronaut u svemiru uoči misije Galactic 07

Osobna arhiva

- Kad se vrate iz svemira, mnogi astronauti imaju povišeni intrakranijalni pritisak i promjene u vidnom polju. Osim toga, pratili smo neurofiziološke zajedno s psihičkim parametrima kako bismo karakterizirali overview effect, specifičan sklop psihičkih, emotivnih i kognitivnih promjena koje se događaju ljudima kad lete u svemir te doživljavaju jedno duboko emotivno iskustvo promatranja Zemlje iz svemira. To je nešto o čemu govore svi astronauti, fenomen koji je početno opisan tijekom Apollo misija, kad su astronauti počeli prijavljivati te emotivne efekte. Međutim, to nikada nije bilo dobro opisano. Ovo je prvi put da je naša naprava s astronautom letjela u svemir i već imamo dobre rezultate koje ćemo u narednom periodu analizirati.

image
Jl Urednici/

Na projektu BEACON-R, među ostalim, surađivali su i dr. Gary Strangman i dr. Aleksandra Stanković s CSMR-a te Tuva Atasaver, drugi turski astronaut u svemiru, koji je tijekom leta sudjelovao u još nekoliko eksperimenata.

- Trebat će mi mnogo više vremena da pokušam procesuirati ono što se upravo dogodilo - rekao je Tuva Atasever na tiskovnoj konferenciji nakon leta, dodajući da je pogled na Zemlju bio neopisiv. - To nije nešto što možete opisati pridjevima. To je iskustvena stvar... jednostavno to osjetite u utrobi - dodao je Atasever.

U misiji Galactic 07 sudjelovali su i piloti Nicola Pecile i Jameel Janjua te svemirski turisti Giorgio Manenti iz Italije, Irving Pergament iz New Yorka, Anand Sadhwani iz Kalifornije koji su let platili 450.000 dolara svaki. Suborbitalni let letjelice VSS Unity do visine 87,5 kilometara i natrag trajao je nešto više od sat vremena. Bio je to sedmi, ujedno i posljednji komercijalni let VSS Unityja jer Virgin Galactic planira 2026. godine lansirati novu klasu svemirski letjelica Delta.

Jučerašnje lansiranje misije Galactic 07 pratio je i Richard Branson, koji je letio na VSS Unityju u srpnju 2021. Rekao je da je i dalje predan viziji tvrtke da omogući "tisućama i tisućama ljudi" da iskuse svemirski let.

- To je cilj Virgin Galactica. Drugi ljudi imaju cilj otići na Mars, što je jednako apsolutno i krajnje izvanredno. Ali mi želimo omogućiti mnogim ljudima da dožive ono što su naši astronauti doživjeli danas - naglasio je Branson.

Tko je Vladimir Ivković

Vladimir Ivković rođen je u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je psihologiju na Sveučilištu Webster u Beču (1999.), magistrirao biologiju na Sveučilištu Zagreb (2005.) te svemirske znanosti na Međunarodnom svemirskom sveučilištu u Strasbourgu (2006.), a doktorirao neuroznanosti na Sveučilištu Houston (2012). Završio je postdoktorski studij na Harvard Medical School i Massachusetts General Hospital, gdje nastavlja znanstvenoistraživačku i nastavnu karijeru. Nedavno je postao direktor za istraživanja novoosnovanog Centra za svemirsku medicinu (CSMR)pri Odjelu psihijatrije Massachusetts General Hospital u Bostonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 14:25