NALAZI ZA 60 MINUTA

Tim hrvatskog znanstvenika Štagljara razvio novi test na koronu: Brži je, precizniji i jeftiniji

Igor Štagljar i Zhong Yao
 Facebook
Igor Štagljar tvrdi da će ovaj test biti od presudne važnosti u sljedećoj fazi pandemije

Hrvatski znanstvenik koji radi kao profesor na sveučilištu u Torontu, Igor Štagljar, sudjelovao je na izradi novog testa na Covid-19 antitijela, a znanstveni rad o tome objavljen je u ponedjeljak u časopisu Nature.

U radu pod nazivom 'A homogeneous split-liciferase assay for rapid and sensitive detection of anti-SARS CoV-2 antibodies' tim stručnjaka fokusirao se na razvijanje novog serološkog testa koji je jeftiniji, brži i učinkovitiji od postojećih testova za koronavirus.

'Ovo je bio jedan od najkul projekata na kojem smo ikada radili jer je uključivala kompleksnu suradnju s biokemičarima, kliničarima, epidemiolozima, virusolozima, imunolozima i globalnim zdravstvenim stručnjacima u Kanadi i SAD-u.

Samo sedam mjeseci kasnije (rekord po bilo kojem standardu), razvili smo pinprick COVID-19 serološki test koji smo nazvali ′′ SATIN ′′ (za Serološku Assay na temelju splitskog Tripart Nanoluciferaze), koji točno mjeri koncentraciju SARS-CoV - 2 antitijela u krvotoku u manje od sat vremena. Trebalo nam je manje od 3 mjeseca da objavimo ovaj rad u jednom od najpoznatijih znanstvenih časopisa Prirodoslovne komunikacije gdje je danas objavljen', objavio je Štagljar na svom Facebooku.

'SATiN test je jeftin i stoji oko dva dolara, što je desetina troška standardnog ELISA testa. Uz to, naš SATiN test je učinkovit, ako ne i bolji, od bilo kojeg drugog trenutno dostupnog serološkog testa, jer detektira niske razine IgG antitijela', ističe Štagljar koji je uz svoju objavu priložio i video koji objašnjava na laički način kako SATIN funkcionira.

Dodao je kako je izuzetno ponosan na svoje suradnike pošto će ovaj test biti od 'presudne važnosti u sljedećoj fazi pandemije u kojoj se trenutno nalazimo, jer vlade mnogih globalnih država počinju masovne programe cijepljenja s nedavno odobrenim cjepivom protiv COVID-a.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:09