SKANDAL GLAZBENOG GENIJA

Tim uglednih znanstvenika došao do šokantnog otkrića! ‘Uzeli smo 5 pramenova Beethovenove kose...‘

Portret Ludwiga van Beethovena

 Cbw/Alamy/Alamy/Profimedia/Cbw/alamy/alamy/profimedia
Istraživački tim također tvrdi kako je skladatelj imao genetsku predispoziciju za bolesti jetre, a bio je i zaražen hepatitisom B

Tko je bio otac Ludwiga van Beethovena - ovo pitanje izazivalo je intrige još i za njegova života, a neki su čak tvrdili kako je proslavljeni njemački skladatelj i pijanist bio izvanbračni sin pruskoga kralja. A sad je tim uglednih međunarodnih znanstvenika, među kojima su i oni sa Sveučilišta Cambridge, sekvencionirao njegov genom i otkrio kako je doista došlo do prekida u glazbenikovoj očevoj liniji, prenosi The Telegraph.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Current Biology sugerira kako se "izvanbračni" događaj zbio između začeća Hendrika van Beethovena u Kampenhoutu u Belgiji oko 1572. i začeća Ludwiga van Beethovena sedam generacija kasnije, 1770. u Bonnu u Njemačkoj. To bi, naime, značilo kako skladatelj nije bio "legitimni Beethoven", iako stručnjaci kažu kako je nemoguće reći u kojoj je generaciji došlo do prekida.

Sumnju o pravom podrijetlu Beethovenova oca probudio je još davnih dana nedostatak njegove knjige krštenja. A to bi moglo značiti da je njegov glazbeni genij došao iz izvora koji je ostao izgubljen u povijesti.

- Kombinacijom arhivskih dokumenata i DNK podataka, uspjeli smo uočiti nepodudarnost između pravne i biološke genealogije Ludwiga van Beethovena - izjavio je Maarten Larmuseau, profesor ljudske genetičke biologije na Katoličkom Sveučilištu u Leuvenu u Belgiji.

Poznato je kako su još tijekom Beethovenova života postojale sumnje u njegovo pravo nasljeđe, a i sam skladatelj takvim glasinama nikad nije previše proturječio.

- Moja priroda pokazuje da ne pripadam ovoj plebejskoj masi - napisao je svojedobno gluhi skladatelj u knjizi preko koje je komunicirao sa svojom okolinom.

Njemačka enciklopedija Konversations-Lexikon kao Ludwigova oca navodi Fridrika Velikog, dok se u glazbenom rječniku objavljenom u Francuskoj tvrdi kako je skladatelj bio sin Friedricha Wilhelma II. Obojica spomenutih muškaraca bili su pruski kraljevi. Beethoven je te glasine demantirao tek na kraju svojega života nakon što mu je Franz Wegeler, prijatelj iz djetinjstva, poslao pismo u kojem ga kori jer "nije obranio čast svoje majke". Skladatelj mu je na to odgovorio: "Obznanite svijetu integritet mojih roditelja, a posebno moje majke".

A nova studija sad očito sugerira kako je u dotičnoj obitelji mogao postojati i skandal za koji niti sam Beethoven nije znao.

Znanstvenici su proučili DNK iz pet pronađenih pramenova Ludwigove kose koji datiraju iz razdoblja sedam godina prije njegove smrti od ciroze jetre 1827. Skladatelj je umro u dobi od 56 godina, a otkriveno je kako je imao genetsku predispoziciju za bolesti jetre i bio je zaražen hepatitisom B, što je u kombinaciji s njegovom pretjeranom konzumacijom alkohola moglo dovesti do smrti.

No genetsko objašnjenje za gubitak sluha, od čega je skladatelj patio od svojih srednjih 20-ih, da bi 1818. postao funkcionalno gluh, nije pronađeno.

- Iako se nije mogla identificirati jasna genetska podloga za Beethovenov gubitak sluha, znanstvenici upozoravaju na to kako se takav scenarij ne može strogo isključiti. Ali referentni podaci, koji su obvezni za tumačenje pojedinačnih genoma, stalno se poboljšavaju pa je moguće da će Beethovenov genom u budućnosti otkriti naznake uzroka njegova gubitka sluha - izjavio je dr. Axel Schmidt s Instituta za ljudsku genetiku pri Sveučilišnoj bolnici u Bonnu.

Znanstvenici također nisu uspjeli pronaći genetsko objašnjenje za Ludwigove gastrointestinalne tegobe, koje su ga mučile pred kraj života, ali istraživači kažu kako su celijakija ili intolerancija na laktozu na temelju genomskih podataka vrlo malo vjerojatni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 17:36