JE LI U NJEGA DOISTA BIO UMOTAN ISUS?

Torinsko platno i dalje zbunjuje znanstvenike: Otisak NIJE KRIVOTVOREN, a može nastati jedino LASEROM!

 Wikipedija
Platno je navodno poslužilo za umatanje Isusovog tijela nakon raspeća

Torinsko platno , vrijedna kršćanska relikvija za koju neki smatraju kako dokazuje Isusovo postojanje, ne prestaje intrigirati znanstvenike. Naime, istraživanje talijanskih znanstvenika pokazalo je da je otisak ljudskog tijela za koji većina katolika vjeruje da pripada Isusu Kristu, mogao nastati samo iznimno jakim blijeskom svjetla i nikako nije mogao biti krivotvoren u srednjem vijeku, kako neki tvrde.

Tim znanstvenika, predvođen profesorom Paolom Di Lazzarom, ustanovio je kako je otisak kakav postoji na platnu moguće napraviti jedino određenom vrstom lasera. Znanstvenici nisu htjeli pružiti nekakvo nadnaravno objašnjenje, ali su upozorili kako su jedino na taj način uspjeli doći do otiska po kojem je platno poznato.

Platno, za koje se dugo vjerovalo da je služilo umatanju Isusova tijela nakon raspeća, potječe iz Srednjeg vijeka , pokazale su ranije analize materijala. Dokaz za to kako je riječ samo o još jednoj od brojnih lažnih relikvija, a kakvih je bilo mnogo prije tisuću godina, je i vez korišten pri izradi platna. Takav vez i dizajn su se počeli koristiti tek tisuću godina poslije Krista.

Misterija Torinskog platna tek je sada dobila zamah, jer svi dokazi protiv autentičnosti platna ne objašnjavaju kako su krivotvoritelji iz Srednjeg vijeka uspjeli emulirati djelovanje laserskih zraka.

- Kada netko govori o bljesku svjetla koje ostavi trag na komadu platna kao u ovom slučaju, rasprava neizbježno skrene u temu čuda. Ali kao znanstvenike nas zanimaju samo znanstveni procesi koji se mogu potvrditi. Nadamo se kako će naši nalazi poslužiti kao pokretač za filozofsku i teološku debatu - poručio je profesor Di Lazzaro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:00