SVEMIRSKA STANICA

TROČLANA POSADA PRISTALA NA ISS Neki uobičajeni rituali prije lansiranja morali su biti otkazani zbog koronavirusa

Chris Cassidy, Anatolij Ivanišin i Ivan Vagner
 AFP
 

Letjelica Sojuz s dvojicom ruskih kozmonauta i jednim američkim astronautom pristala je u četvrtak na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) ostavivši za sobom plavi planet zahvaćen pandemijom koronavirusa.

Rusi Anatolij Ivanišin i Ivan Vagner te Amerikanac Chris Cassidy stigli su na ISS u 16,16 po srednjoeuropskom vremenu, nekih šest sati nakon lansiranja s ruskog kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Odmah po ulasku u orbitu, posada je rekla da se "osjeća dobro" za televiziju američke svemirske agencije (NASA) koja je prenosila lansiranje. Tročlana posada ostat će šest mjeseci na ISS-u, ali su neki uobičajeni rituali morali biti otkazani zbog koronavirusa.

Tako ni članovi obitelji ni novinari nisu smjeli prisustvovati tradicionalnoj konferenciji za medije prije lansiranja te je bila održana samo videokonferencija.

TOPSHOT - This Russia's space agency Roscosmos handout picture taken and released on April 9, 2020 shows the Soyuz MS-16 spacecraft carrying the members of the International Space Station (ISS) expedition 63, NASA astronaut Chris Cassidy and Russian cosmonauts Anatoly Ivanishin and Ivan Vagner, blasting off to the ISS from the launch pad at the Russian-leased Baikonur cosmodrome in Kazakhstan. (Photo by Andrey SHELEPIN / Russian Space Agency Roscosmos / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT
AFP

Chris Cassidy, 50-godišnji astronaut koji je krenuo u svoju treću misiju, priznao je da mu nedostaje taj ljudski kontakt, ali je dodao: "Razumijemo da je cijeli svijet pogođen istom krizom".

Kao i prije svake svemirske misije, trojica muškaraca morala su biti u karanteni koja je ovaj put počela ranije kako bi se izbjegla mogućnost da koronavirus prenesu sa sobom na ISS.

Od 12. ožujka posada je bila zatvorena u centar za obuku u Zvjedanom gradu blizu Moskve. Nekako u to vrijeme počeli su prvi slučajevi zaraze koronavirusom u ruskoj prijestolnici koja je glavno žarište epidemije u Rusiji.

Lansiranje u četvrtak bilo je prvo raketom Sojuz-2.1a, jer je Roskosmos lani prekinuo uporabu starih raketa Sojuz-FG. Ovaj novi model koristio se za misije bez ljudske posade od 2004. godine.

Trojica novopridošlih astronauta pridružuju se ekipi koja već boravi na ISS-u, a čine ju Oleg Skripočka, Andrew Morgan i Jessica Meir koji bi se trebali na Zemlju vratiti 17. travnja.

Savjeti za izolaciju

Na ISS-u je uobičajeno šest osoba, ponekad više na prostoru od 388 metara prostornih što znači da je svemirski laboratorij nešto veći od kuće sa šest soba, navodi NASA.

Budući da borave u prostoru iz kojega ne mogu izaći, nekoliko svemirskih veterana zadnjih tjedana dijelilo je stanovnicima na Zemlji savjete kako prebroditi izolaciju.

U članku u New York Timesu Scott Kelly iz NASA-e otkrio je da mu je u gotovo godinu dana provedenih u svemiru najviše nedostajala priroda "zelenilo, miris svježe zemlje i sunčeva toplina na licu".

Preporučio je svima koji to mogu da izađu na svježi zrak, ali je također rekao da nema ničeg lošeg u tome da se više vremena provede pred ekranom u doba izolacije. Priznao je da je boraveći na ISS-u dvaput odgledao TV sagu "Igra prijestolja" te da je često s kolegama gledao filmove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 23:06