OPASNO

U Europu stigla jedna od najgorih invazivnih vrsta: ‘Znali smo da će ovaj dan doći, alarmantno se šire!‘

Crveni vatreni mrav

 Jesse Rorabaugh/Swns/Swns/Profimedia/Jesse Rorabaugh/swns/swns/profimedia
Mravi bi se uskoro mogli proširiti po cijeloj Europi jer 7 posto kontinenta ima klimu koja je prikladna za tu vrstu

Crveni vatreni mrav, jedna od najinvazivnijih vrsta na svijetu, prvi je put pronađen u Europi, prema novoj studiji. Uvezeni mrav, koji nosi znanstveno ime Solenopsis invicta, porijeklom je iz Južne Amerike, ali se tijekom prošlog stoljeća proširio većim dijelom Sjedinjenih Država, Meksika, Kariba, Kine i Australije.

Ovi insekti mogu biti agresivni kada ih se uznemirava i imaju bolan ubod, koji iritira kožu i može izazvati alergijske reakcije. Ovaj mrav također može nanijeti štetu usjevima i lokalnim ekosustavima. Istraživači su rekli da su identificirali 88 gnijezda crvenih vatrenih mrava raspoređenih na 5 hektara u blizini grada Sirakuza na Siciliji u Italiji.

"S. invicta je jedna od najgorih invazivnih vrsta. Može se širiti alarmantno brzo", rekao je glavni autor studije Mattia Menchetti, istraživač na Institutu za evolucijsku biologiju u Španjolskoj. "Pronalazak ove vrste u Italiji bilo je veliko iznenađenje, ali smo znali da će ovaj dan doći", rekao je Menchetti, kako prenosi CNN.

Iako su crveni vatreni mravi otkriveni u uvezenim proizvodima u Španjolskoj, Finskoj i Nizozemskoj, kolonija nikada nije potvrđena prije ove studije, rekli su autori. Kolonije su pronađene u predgrađu Sirakuze. Nije bilo jasno kako ili kada su vatreni mravi tamo stigli. Istraživači koji stoje iza studije vjeruju da su kukci morali stići na tranzitnu točku s puno ljudskih aktivnosti, poput gradske luke.

Mogli bi se proširiti po cijeloj Europi

Mještani su rekli znanstvenicima da su se ubodi mrava povećali od 2019. godini.

Studija je pokazala da je vjetar mogao prenijeti leteće kraljice mrava sa sjeverozapada Syracuse, gdje se nalazi trgovačka luka. Genetska analiza mrava otkrila je da su se najvjerojatnije proširili iz Sjedinjenih Država ili Kine, gdje je Solenopsis invicta također invazivna vrsta.

Mravi bi se uskoro mogli proširiti po cijeloj Europi, upozorili su istraživači, budući da 7 posto kontinenta - uključujući velika urbana područja poput Barcelone, Rima, Londona i Pariza - ima klimu koja je prikladna za tu vrstu, pokazuje model koji su izradili autori studije. Studija je objavljena u ponedjeljak u znanstvenom časopisu Current Biology.

Invazivne vrste koštaju svijet najmanje 423 milijarde dolara svake godine jer potiču izumiranje biljaka i životinja, ugrožavaju sigurnost hrane i pogoršavaju ekološke katastrofe diljem svijeta, navodi se u izvješću koje su podržali Ujedinjeni narodi i objavljenom prošlog tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:55