‘UZBUDLJIV‘ VIKEND

U nedjelju će pokraj Zemlje proći dva asteroida veličine putničkog zrakoplova. I to nije sve

Ilustracija

 Victor Habbick Visions/science P/Science Photo Library Via Afp
Nedaleko od Zemlje proći će još tri asteroida: Blue Marble veličine autobusa, 2023 JL2 veličine zrakoplova, te HG11

Očekuje se da će asteroid pod imenom 2023 JK u nedjelju proletjeti pokraj Zemlje, promašivši naš planet za samo nešto više od 1,6 milijuna kilometara.

Prema američkoj svemirskoj agenciji NASA-i, 2023 JK je otprilike veličine komercijalnog putničkog zrakoplova. U nedjelju će također proći i asteroid JD4 - koji ima otprilike istu veličinu kao 2023 JK - a promašit će Zemlju za gotovo dvostruko veću udaljenost.

NASA predviđa naporan vikend u svemiru - nedaleko od Zemlje proći će još tri asteroida: Blue Marble veličine autobusa, 2023 JL2 veličine zrakoplova, te HG11 - promjera od samo sedam metara - koji će se približiti na 4,5 milijuna kilometara.

Prolazak JK 2023 možda je vrlo opasan u usporedbi s drugim plutajućim stijenama, ali čovječanstvo ipak ne bi trebalo mijenjati svoje planove za vikend. Za usporedbu, Mjesec se nalazi na udaljenosti od 380.000 kilometara od Zemlje, a u rijetkim prilikama kada asteroidi udare u naš planet, obično se ne dogodi puno toga.

"Otprilike jednom godišnje, asteroid veličine automobila udari u Zemljinu atmosferu, stvori impresivnu vatrenu kuglu i izgori prije nego što stigne do površine", objavila je NASA.

Međutim, prije otprilike 65 milijuna godina, asteroid veličine planine uništio je dinosaure i većinu ostatka života na Zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2023 09:07